2024. május 8., szerda

EGYRE VALÓSZÍNŰBB, HOGY BÁRMIT TESZ A KORMÁNY, 6-8 SZÁZALÉK ALÁ NEM MEGY LE AZ IDÉN AZ INFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.05.08.


„Ha a gazdaságnak rugalmatlan a kínálata, a kormányzat pedig a fiskális alkoholizmus betegségében szenved, akkor bármilyen trükköt bevethetnek, a vége mindig az, hogy előbb vagy utóbb emelkedő inflációban csapnak le a próbálkozások” – figyelmeztetett Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnökével, ellenzéki országgyűlési képviselővel azzal kapcsolatban beszélgettünk, hogy a nemzetközi piacokon elkezdtek drágulni alapvető termények, s felmerült, milyen hatással lesz ez a hazai inflációra. Mellár szerint óhatatlan a hatás, amit legfeljebb késleltetni képes a kormányzat, s fennáll a veszélye annak, hogy 6-8 százalékos szinten bent ragad az infláció.


Hónapokig tartó csökkenés után nőni kezdtek az élelmiszerárak a világpiacon, 13 havi csúcsra drágultak a növényi olajok, a húsért és a gabonáért is többet kértek áprilisban. – számolt be róla az RTL Híradó. Mint a riportból megtudhattuk: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO szerint a tavaly augusztus óta tartó csökkenés után az idén márciusban és áprilisban is nőttek az árak. Az étkezési olajok 10 százalékkal drágultak az elmúlt két hónapban. A gabonaárak egyelőre kevesebb, mint 1 százalékkal emelkedtek. A húsért nagyjából 4 százalékot kértek többet áprilisban, mint februárban, főleg a baromfi drágult a madárinfluenza járvány miatt. Az RTL által megkérdezett agrárszakértő, Raskó György 4-5 százalékos drágulásra számít a következő hónapokban a világpiacon. Szerinte azonban a magyar vásárlóerő miatt ezt a piaci szereplőknek kell majd lenyelniük.

Érinti-e Magyarországot, és ha igen, mennyire az újabb világpiaci drágulás? Mi várható emiatt? – kérdeztük Mellár Tamástól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.