2024. május 7., kedd

FELCSUTI PÉTER: A KORMÁNY TUDATOSAN TRÜKKÖZIK A GAZDASÁG SZÁMAIVAL

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2024.05.07.


Magyarország különösen rosszul használta fel az elmúlt 20 évben kapott uniós forrásokat. Ennek is betudható, hogy míg a belépés idején a közép-kelet-európai országok egyik éllovasa voltunk a gazdasági fejlődésben, mára a nemzeti jövedelem Bulgária szintjére csökkent és a fogyasztásban már Románia is megelőzött. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, Németh Péter kérdéseire válaszolva, Felcsuti Péter. A közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke elmondta: Orbán Viktor és nemzetgazdasági minisztere, Nagy Márton tudatosan manipulálnak a számokkal, amikor arról beszélnek, hogy a GDP, a nemzeti jövedelem a vártnál jobban, 1.8 százalékkal nőtt.


Felcsuti emlékeztetett, hogy a kormány korábban még 4 százalékos emelkedést jövendölt (egyébként az is az eleve alacsony alaphoz viszonyítva), de a GDP nem alkalmas a fejlődés tükrözésére, hiszen az tartalmazza a külföldi vállalatok sok milliárdos nyereségét is, amit kivisznek az országból. Széles körben elfogadott, hogy a valódi mutató a GNI, a bruttó nemzeti jövedelem – ami viszont hazánkban csökken.

A sok milliárdos uniós támogatásokat más országokban is használják fel rosszul. Példaként Hollandiát említette, ahol olyan repülőteret építettek (ez volt az ő lombkorona-sétányuk), ahova soha egyetlen gép sem szállt le. Magyarországon azonban különlegesen negatív a mérleg. Ezt mutatja a társadalom rossz állapota, az, hogy milyen helyzetben van az egészségügy, a közoktatás – ellentétben a velünk együtt belépett országok teljesítményével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.