2024. május 2., csütörtök

JÓ ÖTLETNEK TŰNT A FIDESZ SZÁMÁRA, HOGY EGY NAPON TARTSÁK A KÉT VÁLASZTÁST, AZTÁN JÖTT MAGYAR PÉTER

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.05.02.


Magyar Péter elfedi a nyilvánosság előtt a DK és a Momentum közötti korábbi konfliktust, ami megkönnyíti a helyi ellenzéki politikusok megegyezését – hívta fel a figyelmet egy sajátos aspektusra Mikecz Dániel politológus.


A Fidesz egy napra tette az önkormányzati és az EP-választást, általános vélemény szerint azért, hogy ezzel összezavarja az ellenzéket. A két választás ugyanis másfajta stratégiát igényel. Miközben az önkormányzati választásokon együttműködési kényszer van, az EP-választáson az ellenzéki pártok jelentős része külön listán, egymással is versenyezve indul. (Kivétel a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek: ez a három párt szövetséget kötött egymással, közös listát hozott létre.)

A másik jelentős változás, hogy a Fidesz a fővárosban – és csak a fővárosban – visszahozta a listás rendszert.

Kérdés, a választójogi trükkök összességében a kormánypártnak kedveznek-e, vagy az is előfordulhat, hogy – akár a Magyar Péter megjelenése után kialakult új helyzetnek, akár a hármas baloldali szövetség létrejöttének köszönhetően – visszaütnek a Fideszre. Elképzelhető-e, hogy az egy napon tartott két választás önmagában növeli a részvételi arányt, ha így lesz, akkor kijelenthető-e, hogy ez hátrányos a Fidesznek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.