2024. május 20., hétfő

LABORC: AZ OROSZOK NEM CSAK A SPÁJZBAN VANNAK, AZT IS TUDJÁK, MIBŐL FŐZZÜK A PAPRIKÁS KRUMPLIT

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.05.17.


Az orosz hekkertámadás ügyében kéne megvizsgálni, milyen károk érték a magyar szuverenitást – mondta a Klubrádiónak Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója.


Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, olyan új dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű hackertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, s ezek révén nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépeiről.

"Beszéltünk már ezzel kapcsolatosan, és akkor csak a félelmeimet fogalmaztam meg, ami úgy tűnik, hogy teljes egészében bebizonyosodott" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója. Hozzátette, meggyőződése, hogy az adatlopásnak kell, hogy legyen valamilyen nyoma.

Kifejtette, azt hogy 4000 munkaállomáshoz és 930-nál több szerverhez hozzáférhettek – ideértve külügyminisztériumban és más közigazgatási intézményekben lévő végpontokat is – egyértelműnek és tragikusnak tartja. Az pedig, hogy a nemzeti infokommunikációs szervezetet is bevonták, szerinte azt jelenti, hogy aki a KKM bármelyik fertőzött számítógépével kapcsolatban volt, fertőzött lehet.

A nemzetbiztonsági szakszolgálat vezetőjének ebben a helyzetben törvényi kötelessége a külügyminisztert tájékoztatni, valamint ellenintézkedéseket bevezetni. Így elképzelhetetlen, hogy Szijjártó ne tudott volna az ügyről. Ez alapján többfajta bűncselekményt súrolhat az ügy.

Ez azt is jelenti, hogy ha egy magyar diplomata bármilyen ügyben tárgyal az Európai Unióban valamely szövetségessel, és arról bármilyen digitális tartalom felkerül a fertőzött eszközre, eljuthat az oroszokhoz. "Ez nemcsak a hazánkat érintő tragédia, hanem az Európai Unióra és a NATO-ra nézve is súlyos kockázatot jelentet" – mondta Laborc.

Orbán kijelentésével kapcsolatban, mely szerint a magyar szolgálatok a legjobbak, Laborc azt mondta a fenti problémát látva, a miniszterelnök vagy nem ismeri más országok szolgálatainak hatékonyságát. Hozzátette, ebben az ügyben kéne megvizsgálni, "milyen károk érték a magyar szuverenitást". Ezt pedig nehéz lesz lesöpörni az asztelról, mert – ahogy arra Laborc felhívta a figyelmet – ebben az esetben a szövetségeseinkkel kapcsolatos NATO-titkokról is szó van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.