2024. május 5., vasárnap

„MAGYAR PÉTERTŐL EGYETLEN ŐSZINTE MONDATOT SEM HALLOTTAM AZ ORBÁN-RENDSZER KEGYELTJEKÉNT ELTÖLTÖTT ÉVEKRŐL”

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.05.05.


Nemhogy áthidalhatatlan szakadék, de sok különbség sincs egy virtigli liberális és egy megrögzött konzervatív értékrendje között, ha az alapértékeket nézzük – lehet ilyen élménye bárkinek, akinek messze nem komfortos egy eszetlenül szétszakított országban élni. A hazája, a családja, a munkája, az egészséges testi és szellemi környezete, a tisztessége és a becsülete mindenki számára hasonlóan fontos. Magyar Péter, a NER-es urizálással szembeforduló jogász olyan jelszavakat tűzött a zászlajára, amelyekben találkozhatnak egy ép nemzet józan polgárainak várakozásai. Akár új kiegyezés is létrejöhetne, még akkor is, ha Bayer Zsolttal nehezen tudunk elképzelni (és ez nyilván kölcsönös) közös asztalt ebben az életben. Viszont másik nincs.


A józan (talán) többség számára nem kérdés a világ demokratikus részén, hogy egy választás, egy kurzusváltás aligha dönt egy ezer- (vagy pár száz) éves nemzet sorsáról. Nem dönti el nemzedékekre, hogy kiből lesz a következő évszázad elitje (és kiből nem lesz többé gázszerelő, aki nem tudná felsorolni az érdekeltségeit, és nem csak az M1 adásában nem tudná, bár az tanulságos volna módfelett.) Egy demokratikus, kevésbé félázsiainak tartott politikai kultúrában nem esnek egymás torkának az ellenfelek. Talán túl lehet tolni a liberalizmusban az emberséget, a szolidaritást, és akkor a büntetés a szélsőjobboldali Orbán-barát, Geert Wilders csetlő-botló kormányalakítása lesz, de Hollandiában ez nem a világvége. Ott továbbra sem az teszi boldoggá a polgárokat, ha megkeseríthetik egymás életét, szemben a magyarokkal, ahol ez időnként mintha feltett életcél (vagy konkrét rezsimhitvallás) akarna lenni. Nem független egymástól a kettő: a békepárti Fidesz-elnök körkörös háborút hirdetett az ellenfeleivel szemben, és a hívek háborúznak is.

Orbán Viktor a minap a „legyen béke, szabadság és egyetértés” című kapitális Fidesz-szózatot idézte az ország nélküli országjárásán. Kádár János pont ezt akarta, némi apró betűs résszel: olyan béke, olyan szabadság és olyan egyetértés, amilyet „mi akarunk”. De az orbáni Magyarországon az emberek fele nem ilyen lovat akart...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.