2024. május 29., szerda

ZÁRT KÖRŰ ÜNNEPSÉGEN AVATJÁK FEL A BALATONALIGAI KIKÖTŐT, MIKÖZBEN AZ ÉPÍTKEZÉS JELENLEGI IS PER ALATT

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2024.05.29.


Zárt körű ünnepségen avatja fel a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot Kft. a balatonaligai kikötőt pénteken délután, a rendezvényre csak a helybeliséget igazoló lakcímkártyával, illetve birtoklappal lehet bejutni, az esemény nem sajtónyilvános – derült ki Takács Károly polgármester Facebook-posztjából.


A bejegyzésből azonban kimaradt, hogy – a Club Aliga többi beruházásához hasonlóan – a nagy vihart kavart kikötőépítés jelenleg is per alatt áll:

a Pécsi Törvényszék éppenséggel jövő hétfőn dönt a használatbavételi engedély érvényességéről.

Ezt a grémium tavaly év végén egyszer már megsemmisítette, s új eljárásra kötelezte a fővárosi kormányhivatalt, ami persze, ahogyan minden eddigi alkalommal, ismételten megadta az engedélyt a Pro Motnak. Június 7-én, jövő pénteken pedig a vízjogi üzemeltetési engedélyről dönt a törvényszék, a pert az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság ellen indították – ahogyan a kormányhivatal ellen is – a balatonaligai tópartot féltő civilek, az Aligai Fürdőegyesület (AFE).

Lapunkban évek óta folyamatosan nyomon követjük, hogy az AFE hogyan próbálja megakadályozni a Club Aliga teljes átépítését és kiárusítását: a civilek szerint ugyanis a helyiek ismét elveszítik majd a rendszerváltásig lezárt, azóta viszont szabadon használt tópartjukat. A Club Aliga tulajdonosa, a Pro-Mot Kft., mely több Fidesz-közeli oligarcha kezén át került jelenlegi tulajdonosához, a NER új csillagának számító, a leginkább az új zuglói városközpont építésével a hírekbe került Balázs Attilához. Aki kihasználva, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a projektet,

mentesítve ezzel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól, a 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, míg a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.