2024. június 10., hétfő

A JÖVŐ TÉNYLEG ELKEZDŐDÖTT – GYŐZÖTT, DE HÚSZ ÉVE NEM ROPPANT EKKORÁT A FIDESZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2024.06.10.


Egy három hónapja még a porondon sem levő pártnak sikerült, ami tizennégy év alatt az óbaloldalnak, a Jobbik-féle jobboldali kihívóknak vagy a Momentumnak nem: lőtávon belül kerülni a hatalomhoz. Helyzetértékelő publicisztika a 2024-es kettős választás másnapján.


Miközben a Fidesz megnyerte sorban az ötödik honi európai parlamenti választást, százalékosan soha nem szerepelt ennyire rosszul; a 2004-es, eddigi leggyengébb eredményét (47,4 százalék) alulmúlva szerzett 44,6 százalékot. Abszolút számokban elsőre nem látszik a baj: Orbán Viktor pártja 2 015 152 szavazatot kapott vasárnap. A kétmilliós szám impozáns választói tömeg, csakhogy a Fidesz 2018-as országgyűlési listás számaihoz képest 600 ezerrel, a 2022-esehez képest 800 ezerrel kevesebb. Olyan voksoláson, ahol a kampány intenzitása, tétje semmivel sem volt alacsonyabban, mint a parlamentin. Sokkal alacsonyabb részvétel mellett a Fidesz 2019-es eredménye (1 824 220 szavazat) 52 százalékra volt elég, most az ennél jóval több 45 százalékra se. Pedig a kettős választás úgy lett kitalálva, hogy az EP-n hagyományosan passzív kistelepülések szavazóit is ráhordják a kormánypárti listára. Mindeközben Magyar Péter és a Tisza Párt három hónap építkezéssel, országos szervezet, telefonközpontok, szavazói listák, óriásplakátok és milliárdos kampányköltések nélkül szerzett 29,6 százalékot: 1 341 252 voksot. Úgy ráadásul, hogy nemcsak a Fidesz, hanem a teljes ellenzéki térfél ellenérdekelt volt a sikerében.

Sorjáznak a „lehetetlen” dolgok: a fővárosi listás szavazáson a Fidesz 227 ezer, a Tisza 216 ezer szavazatot kapott. Két százalékponton (!) belüli a különbség. Az örök fideszes Debrecenben a polgármester-jelöltek versenyét fölényesen nyerte a kormánypárti Papp László, de ugyanott ez EP-listákra leadott szavazatokban mindössze 2 729 darab szavazat a különbség a Fidesz és a Tisza között.

Az új pártnak sikerült, ami tizennégy év alatt az óbaloldalnak, a Jobbik-féle jobboldali kihívóknak vagy a Momentumnak nem: lőtávon belül kerülni a hatalomhoz.

Közben a Magyar Péteren kívüli ellenzék kiütéssel felérő pofont kapott az EP-választáson. Gyurcsány Ferencék közös listája egy számjegyű, a vasárnap éjjeli sajtótájékoztatón temetői hangulat volt. Az LMP, a Jobbik és a Momentum mától lényegében nem létezik. Egyedül a Mi Hazánk ünnepelhet: a legtöbb intézet a bejutás határára mérte, miközben közel 7 százalékkal bőven átlépte küszöböt. Toroczkai Lászlón kívül viszont minden pártelnök elképesztően nagy bajban van.

Míg az EP-meccs végére Magyar Péter lett a kihívó, az önkormányzati választáson (leszámítva a fővárosi listát) szinte nem látszott, hiszen nem is indult. Ott a régi ellenzék ment hadba. A végeredmény rég látott felfordulás: az 50 legnagyobb népességű város közül a Fidesz tudott fordítani Budapest I. kerületében, Miskolcon, Egerben, Salgótarjánban, Baján és Gyöngyösön. Ellenzéki serpenyőbe került viszont Budapest XII. kerület (ráadásul itt a kutyapárti Kovács Gergely nyert – ilyet se láttunk még), Győr, Szolnok, Nagykanizsa, Mosonmagyaróvár, Pápa, Hajdúböszörmény és Orosháza. Zuglóban Hadházy Ákos emberének sikerült leváltania az óbaloldal emblematikus alakját, Horváth Csabát úgy, hogy a kerület közben ellenzéki maradt. Bőven lesz mit elemezni azon, mi történt a települések mélyén, de az biztos, hogy a választók pártszínezettől függetlenül megbüntették a rosszul teljesítő városvezetőket, és még a híres Kubatov-listák és mozgósítási akciók sem jelentettek garanciát a túlélésre.

Orbán Viktor mindent megtett, hogy győzelmi beszédében erőt mutasson, azonban azt még a józanabb Fidesz-szimpatizánsok is láthatják, hogy a Momentum EP-kiesésének ünnepeltetése sovány ovációforrás. Csőstül jönnek a személyi problémák: a hatalmi tömb az év elején elvesztette Novák Katalint és Varga Juditot, most a kampány végén beáldozták Szentkirályi Alexandrát. Csák János hétfő reggel váratlanul lemondott. A zuhanyhíradók szerint Gulyás Gergely széke inog. Németh Szilárdot a csepeli, Kocsis Mátét a józsefvárosi, Lázár Jánost a hódmezővásárhelyi bukta miatt vehetik elő. Nagy kérdés az is, mi történik az egész kegyelmi botrányt katalizáló Balog Zoltánnal a cikkünk megjelenésének napjára hirdetett Dunamelléki Református Egyházkerületi Közgyűlésen.

Ne használjunk gyengébb szavakat: tényleg földindulás van a magyar belpolitikában.

Akkora, amekkorát nem láttak előre a közvélemény-kutatók sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.