2024. június 4., kedd

KEVESEN DŐLHETTEK HÁTRA, SOK KERÜLETBEN IZGALMAS KÜZDELEM LESZ A VASÁRNAPI VÁLASZTÁSON

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.06.04.


Mi van akkor, ha a többi ellenzéki párttól külön indul az MSZP és néhol a DK? Mi lesz a Kutyapárttal, indulásuk boríthatja az eredményeket? Tud kerületi szinten befolyásoló lenni a Tisza? Ezek a kérdések merülnek fel azokban a budapesti kerületekben, ahol a vasárnapi önkormányzati választáson szoros és izgalmas verseny várható.

Öt évvel ezelőtt a kerületekben egyszerű volt a választók dolga: a Fidesz–KDNP-s jelölttel szemben egy összellenzéki indult. Az ellenzéki pártoknak a recept be is jött, kilenc kerületet hódítottak el a kormánypártoktól, ellenzéki többség lett a Fővárosi Közgyűlésben és Karácsony Gergely lett a főpolgármester. Hiába a 2019-es siker, az idei választásra több helyen nagyon teljesen máshogy alakulnak a dolgok, miközben megjelent Magyar Péter és a Tisza Párt.

Korábban azt szedtük össze, hogy hol lőheti magát lábon az ellenzék és hol a Fidesz. Most, néhány nappal a választás előtt, megnéztük, melyik fővárosi kerületekre érdemes külön is figyelni június 9-én, hol turbulensebb a helyzet, mint 2019-ben, és ennek mi az oka.

A Fidesz belharca, és a Vár, amit nagyon szeretnének visszafoglalni


Általában az ellenzék belharcaitól hangosak a kerületek, Csepelen viszont épp a Fidesz oldalán áll a bál. A XXI. kerületben Németh Szilárd rezsibiztos és a második ciklusát töltő fideszes polgármester ment egymásnak. A vita vége az lett, hogy Németh kipenderítette a pártból Borbélyt, aki most függetlenként, egy civil szervezet jelöltjeként indul. Németh bosszúja itt nem állt meg: a Fidesz színeiben külön jelölt indul, a Németh Szilárd titkáraként emlegetett, nulla politikai tapasztalattal bíró Dudás Zoltán. A Fidesz Borbéllyal öt éve magabiztosan, 52 százalékkal nyert, de most az a kérdés, hogy a pártnak sikerül-e annyira megosztani a saját szavazóit, hogy elveszítse a kerületet. Csepelt sem az ex-, sem az új fideszes nem engedte el, folyton egymást vádolják. Az ellenzéknek Csepelen pedig sikerült az, ami kevés másik helyen: közös jelöltjük lesz, a momentumos Dukán András személyében.

A Fidesz a kampányban és azt megelőzően is rengeteg energiát fektetett az I. kerületbe. A budai Várat, így a Karmelitát is magában foglaló városrész 21 év után csúszott ki a kormánypártok kezei közül, 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltje, V. Naszályi Márta nyert. A fideszes Nagy Gábor Tamás viszont kicsivel több mint 120 szavazattal maradt csak le. A kerületben a magabiztos testületi többség a ciklus közben megszűnt, azóta pedig a Fidesz minden fronton támad a kerület visszaszerzéséért. A korrupciós vádak és ellehetetlenítés oka a polgármester szerint, hogy a Fidesznek nagyon-nagyon fájt, hogy elvesztették Budavárat. Kérdés, hogy a kormánypártok erőfeszítései, és a kutyapárti kihívó mellett V. Naszályi tud-e újrázni a 2019-ben épphogy megnyert kerületben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.