2024. június 20., csütörtök

MÁR BULGÁRIA IS LEHAGYTA MAGYARORSZÁGOT, AZ EU ABSZOLÚT SEREGHAJTÓI LETTÜNK EGY FŐRE JUTÓ FOGYASZTÁSBAN

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2024.06.19.


Az Európai Unió polgárainak jólétére és életszínvonalára utaló fogyasztási adatokat az elmúlt években leginkább olyan cikkekben láthattuk viszont, amelyek címe azt emelte ki, hogy éppen mely tagállamokat előzzük még meg a listán. 2020-ban például Horvátország és Bulgária, 2022-ben már csak Bulgária kullogott Magyarország mögött, de az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adatai szerint most már nem nagyon kell hátrafelé nézegetnünk: Bulgária is lehagyta hazánkat.

Az Eurostat által használt vásárlóerő-egységben kifejezett valós egyéni fogyasztás 2023-as számai azt mutatják, hogy az Európai Unió 27 tagállamainak átlagát a legnagyobb jóléttel jellemzett ország, Luxemburg 38 százalékkal múlja felül, míg a legutolsó helyen álló Magyarországon 30 százalékkal alacsonyabb az életszínvonal az átlagnál.

A valós egyéni fogyasztás (actual individual consumption, AIC) magában foglal minden olyan árut és szolgáltatást, amit az adott ország polgárai igénybe vesznek, függetlenül attól, hogy azt közvetlenül vásárolták meg, vagy valamilyen állami közszolgáltatás (pl. oktatás, egészségügy) révén jutottak hozzá. Mivel mindezt vásárlóerő-paritáson számolják, vagyis az adatok az egyes országok árszintjét is figyelembe veszik, az AIC-t tartják a háztartások anyagi jólétének legpontosabb mérőszámának – tehát ez mutatja meg leginkább, hogy az emberek mennyire élnek jól, mennyire jönnek ki a fizetésükből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.