2024. június 10., hétfő

MINDEN TELEPÜLÉSTÍPUSBAN VISSZASZORULT A FIDESZ 2019-HEZ KÉPEST

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ / TELEX
Szerzők: BÓDI ANDRÁS, KOVALCSIK TAMÁS
2024.06.10.


Habár a Fidesz teljesítette az Orbán Viktor által előzetesen elvárt 2 milliós abszolút szavazatszámot, a magas részvétel miatt ez idén csak egy 45 százalék alatti eredményre volt elég a kormányzó pártnak.

A legutóbbi EP-választáson 43,5 százalékos volt a részvétel, a tegnapi voksoláson a választók 58,5 százaléka szavazott. A Fidesz országosan 7,5 százalékos relatív szavazatvesztést könyvelhetett el, azonban a legnagyobb visszaesést nem Budapesten szenvedte el a párt, hanem a megyei jogú városokban, valamint a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban. A megyeszékhelyek közül Győrben és Debrecenben volt a leglátványosabb ez, mindkét városban 12 százalékpontot meghaladó volt a Fidesz visszaesése. Viszont a legkisebb településeken sem voltak kegyesek a párttal a vasárnapi eredmények, az ezer főnél kisebb településeken is 6,6 százalékos volt a Fidesz viszonylagos visszaesése.

Megyei bontásban a 2022-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerepelt legerősebben a Fidesz-lista (54,5 százalék). Ezenfelül csak Tolna, Nógrád, Vas és Somogyban megyében volt meg az 50 százalék a kormánypárt számára. A legkevésbé Budapesten és Csongrád megyében volt népszerű a Deutsch Tamás vezette lista...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.