2024. június 9., vasárnap

RÁCZ ANDRÁS: MIÉRT FOGOK KARÁCSONY GERGELYRE ÉS NEM VITÉZY DÁVIDRA SZAVAZNI

FACEBOOK
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2024.06.09.


" Karácsony képes volt működőképes állapotban tartani a fővárost a folyamatos, példátlan kormányzati elvonások ellenére is. Ez olyan menedzsment-képességekről tesz tanúbizonyságot, ami a kihívói közül senkinek sincs meg."

Vitézy Dáviddal szemben a legfontosabb ellenérvem, hogy a mögötte álló Schmidt Mária - Ungár Péter érdekkör egy alapvetően ingatlanpiaci beruházásokból élő, milliárdos vállalkozói csoport. Ilyen szempontból az, hogy van-e egy LMP nevű mikropártjuk, valójában másodlagos.

Én pedig nem szeretnék olyan főpolgármestert, aki egy ingatlan-befektetői csoport támogatásával kerül hatalomra. Épp eléggé tönkreteszik a város arculatát a "kiemelt kormányzati beruházások" keretében emelkedő épületszörnyek... képzeljük el, ha a főpolgármester még aktívan támogatná is további hasonlók építését.

Vitézy Dávid kiváló közlekedési szakember, ez az eddigi tevékenységéből és interjúiból kiderült. De ugyanezekből az is kiderült, hogy a közlekedésen kívül másról igazán nincs saját véleménye, tudása, elképzelései. Pedig egy főváros főpolgármesterének kellene, hogy mondanivalója legyen kultúráról, szociális ügyekről, környezetvédelemről, stb. Igen, persze, van rendes programja, el is olvastam. De zavar, hogy az interjúiban a programban szereplő ügyek közül beszélni kizárólag a közlekedésről beszélt.

A jó hír, hogy nagyon fiatal, 1985-ben született. Bőven van még ideje tanulni, fejlődni, szélesíteni a látókörét. Nem kell sietnie sehová.

Ettől persze még kiváló, közlekedésért felelős főpolgármester-helyettes lenne.

Illetve, lehetett volna, egészen péntekig, amíg a Fidesz "meglepetésszerűen" be nem állt mögé.

Ezzel viszont az én szememben kinullázódott az alkalmassága. Mégpedig azért, mert
a) ha ezt a trükk előre meg volt beszélve vele, akkor de facto végighazudta a kampányt - én pedig ilyen főpolgármestert nem szeretnék.
b)ha viszont nem tudott róla, hanem "csak úgy megtörtént" vele, akkor pedig teljes mértékben hiteltelen az a fogadkozása, hogy ő majd képes lesz kordában tartani a Fideszt és nem lép vele koalícióra. Ugyanis az a helyzet, hogy pénteken a Fidesz lépett koalícióra Vitézyvel.

Úgyhogy Karácsony Gergelyre fogok szavazni.
Több okból is.

Egyrészt, és nekem ez a legfontosabb, személyében nem korrupt. Onnan lehet biztosan tudni, hogy ha korrupt lenne, akkor a kormánymédia minden csatornán folyamatosan ezt harsogná, eljárások indultak volna, stb.

Cirkuszt persze így is csinál a propaganda-apparátus, meg próbálnak úgy tenni, mintha lennének ügyek... de ha lenne a kezükben bármiféle, valódi bizonyíték korrupciós ügyekre, azt biztosan használnák is. De nem használják - nyilvánvalóan azért, mert nincsenek ilyenek.

Másrészt, azért is rá fogok szavazni, mert nem vezér próbál lenni, hanem konszenzusos vezető. Akkor is, ha a viták több időt vesznek igénybe, akkor is, ha a kompromisszum érdekében mindenkinek engedni kell egy kicsit.

Harmadrészt, Karácsony végigjárta a ranglétrát. Volt beosztott munkatárs (ellentétben a kormánypárt mostani vezetőivel, akik közül a legtöbbnek sosem volt tényleges munkahelye, csak politikai pozícióik), volt frakcióvezető-helyettes, volt pártelnök (illetve társelnök), volt kerületi polgármester, és volt főpolgármester is. Ez a fejlődés organikus útja - és én a fokozatos fejlődés híve vagyok.

Negyedrészt, tetszik a Karácsony-féle zöld, emberközpontú, sokszínű Budapest koncepciója. Tetszik a tömegközlekedés-központúság, annak ellenére is, hogy elég sokat autózom én magam is. Tetszik, hogy a városnak "van lelke", tetszik, hogy a főpolgármester odaáll elsőre reménytelennek tűnő szociális ügyek mellé is (ideértve Iványi Gábort és a legszegényebbeket támogató egyházát), és hogy nincsenek olyan autoriter, úri allűrjei, mint Tarlós Istvánnak voltak.

"Kedvenc" Tarlós-történetem, hogy kimutathatóan áthangoltatta a közlekedési lámpákat a lakása és a hivatal között, hogy gyorsabban beérjen a munkahelyére. Karácsonyról ezt nem tudom elképzelni. (Csatolom kommentben a vonatkozó HVG cikket.)

Ötödrészt, Karácsony képes volt működőképes állapotban tartani a fővárost a folyamatos, példátlan kormányzati elvonások ellenére is. Ez olyan menedzsment-képességekről tesz tanúbizonyságot, ami a kihívói közül senkinek sincs meg.
.
Hatodrészt, Karácsony elég bátor volt ahhoz, hogy elutazzon Kijevbe akkor, amikor még messze nem volt ilyen erős az ukrán főváros légvédelme és az oroszok rendszeresen rakétázták a várost. És én becsülöm a bátorságot. Nem volt könnyű döntés neki sem... de vállalta, és végigcsinálta az utat.

És a Karácsony által vezetett Budapest azóta is megbízható, segítőkész partnere az ukrán fővárosnak.

(Összehasonlításképpen: a "bátor utcai harcos" Orbán Viktor a Magyar Honvédség 18 éves (!) afganisztáni szerepvállalása alatt egyetlen egyszer sem volt elég bátor ahhoz, hogy kiutazzon a kint szolgáló katonáinkhoz...)
.
Nyilván, Karácsony Gergely sem tökéletes - senki sem az. A listája sem. De főpolgármesterként a választható lehetőségek közül szerintem Karácsony a legjobb. Úgyhogy az én szavazatomra számíthat.

(A mellékelt képen Karácsony Gergely éppen Vitalij Klicsko kijevi polgármester beszámolóját hallgatja a három másik visegrádi főváros főpolgármestereinek társaságában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.