2024. június 16., vasárnap

SOK A BÁTOR, HA EGY A TÁBOR: MAGYARORSZÁGON ÚJ HELYZET VAN, AZ EGYIK PERCBEN IJESZTŐ, A MÁSIKBAN BIZTATÓ

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2024.06.16.


Milyen könnyű kimondani: a júniusi választások eredményeképpen új helyzet alakult ki a magyar politikában. És máris lehet nyugodtan reggelizni. Teává és szendviccsé foszlik a választás hajnalba nyúló, eredményváró éjszakája, a sok drámai fordulat, megrázó előretörés és mélybe zuhanás. A demokratikus oldalon megint viselni kellett Orbán Viktor megvetően öntelt mosolyba bújtatott győzelmi duruzsolását, lehetett döbbenni Gyurcsányék vesztes hebegésén. És reménykedve kábulni a Magyar Péter előtt lebegő zászlók diadalhullámától. Új helyzet. Az egyik percben ijesztő, a másikban biztató.


Azért is szeretem a sportot, főleg a focit, mert számtalan élethelyzetet modellál, tesz átláthatóvá. Itt van például a kedvenc csapat kiválasztása, ami általában érzékletes képet ad a közéletiséget formáló szintekről, értékekről, ezek összetett kapcsolatáról. Általában dobog egy lokálpatrióta érzelem, nyerjen sokszor az én kis városom, kerületem. Ám ha nagy sikerekre nem képes, el kell köteleződni egy élcsapat mellett is az országos versengésben. Hol a játék minősége, egy nagy egyéniség, hol valamilyen vélt vagy tradicionális politikai-ideológiai kontextus vagy egyszerűen a klub neve, színe alapján.

A válogatott természetesen a nemzeti egység szimbóluma. És a születőben lévő európai összetartozás (meg persze a színvonalas meccsek iránti igény) jele, hogy mind több szurkoló kötelezi el magát a kontinens valamelyik topcsapata mellett is. Ezt a szórakoztatóipari ágazatot a nagyobb közösséghez tartozás erőt adó öröme élteti. A csatlakozásnak lényegében egyetlen fontos feltétele van: szurkolás ugyanazért a csapatért. Másodlagos, ki mit gondol a világról. Ugyanilyen sokatmondó a csapat és a szurkolók kapcsolata. Utóbbiak nem csupán magukat kitomboló, passzív szemlélők. Ujjongással, fütyüléssel, tapssal, bekiabálásokkal, kommentekkel, a visszajelzés minden csatornáját kihasználva próbálnak hatni a csapat teljesítményére. Ha elvesztik a bizalmukat egy edzőben vagy játékosban, azok aligha tartják meg helyüket a klubban. Mindezt nevezhetjük közéleti pótcselekvésnek, de akkor is tagadhatatlanul van annyi haszna, hogy megmutatja, mi hiányzik a közéletből. Például Magyarországon. Igen, a foci. Egy többesélyes, nyílt bajnokság, lelkes, de egymást nemzeti szinten elfogadó csapatokkal, szurkolótáborokkal. Ahol játszani is kell a győzelemért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.