2024. június 11., kedd

SZELÉNYI ZOLTÁN: VESZÉLYES, HA EGY BETEGNEK 500 KM-T KELL UTAZNIA AZ ELLÁTÁSÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.06.11.


Teljesen összeomlott a Dél-Alföld gyermeksebészeti és traumatológiai ellátása. Így vélekedik dr. Szelényi Zoltán traumatológus-sebész orvos, a szocialista párt egészségügyi kabinetjének vezetője, miután a Szegedi Tudományegyetemen hetek óta nem működik a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás. Szerinte ez az állapot az egész régióban veszélyezteti a betegbiztonságot.


Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Ezalatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. A Népszava szerint a gondot az okozta, hogy kudarcba fulladt egy felújítás, az új műtő nem készült el, a régi pedig már nem kapott engedélyt.

A lap másnap már arról tájékoztatott, hogy kancellári vezetői megbeszélést tartottak, ahol úgy döntöttek, azonnali hatállyal – átmenetileg – használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és Takács Péter egészségügyi államtitkár a cikk megjelenése után közleményben közölték, Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Ennek nemcsak a lap információi mondanak ellent, hanem a Magyar Orvosi Kamara (MOK) állásfoglalása is.

A kamara április közepén értesült a dél-alföldi régió gyermeksebészetének leállásáról. Ahogy írták, a MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáik munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. „Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultunk 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptunk, és a kialakult helyzet sem változott. Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jeleztük Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát.”

Tehát, ha addig nem is, de május 6-án már tudott a kormányzat arról, hogy mekkora gondok vannak a régióban. Elgondolkodtató, hogy ennek ellenére egy hónap alatt mégsem tett senki semmit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.