2024. április 11., csütörtök

SZEPESHÁZI PÉTER: POLT PÉTER FELADATA LENNE, HOGY SENKI SE VESZÉLYEZTESSE A NER-RENDSZERT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.11.


Az, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek, egyértelműen arra utalt, a legfőbb ügyész nem fogja olyan erősen a munkatársait, hogy még véletlenül se, senki se végezhessen olyan becsületes, tisztességes munkát, ami a NER-rendszer ellen hat – reagált Szepesházi Péter ügyvéd Polt Péter hétfő esti parlamenti válaszaira. A legfőbb ügyészt Harangozó Tamás, az MSZP és Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője kérdezte azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet Magyar Péter tett közzé, és amin az ex igazságügyi miniszter arról is beszélt volt férjével, hogy Rogán Antal neve kikerült a Schadl–Völner-ügy irataiból. Szepesházi Péterrel – aki korábban bíróként is dolgozott – arról beszélgettünk, mennyire lehetnek helytállóak Polt Péter válaszai, illetve ura-e a helyzetnek a „hamis vád” ügyében?

Nyilvánvalóan úgy értette Varga Judit a közzétett hangfelvételen, hogy Orbán Viktor érdekében nem tudja kézben tartani Polt Péter az ügyészséget. Nem tudja mindig, azonnal, időben, minden egyes ügyészre, nyomozásra kiterjedően leállítani a rendszer érdekében nem álló nyomozásokat az adott vádlottaknál – mondta Szepesházi Péter.

Jogilag azt kell tudni a helyzetről, hogy – szemben a bírósággal – az ügyészeknek nincs ügyészi függetlenségük. Az ügyész – egy félkatonai szervezet remélhetőleg tartással és jogi tudással rendelkező, a jogot önállóan értelmező személyisége – munkájába a felettes ügyész beleszólhat, sőt, magához vonhatja akkor, ha nem tetszik neki, amit az adott ügyész leír akár egy tervezet szintjén. Például azt írja, hogy nem emel vádat, vagy vádat emel, de nem mindenki ellen – magyarázta a korábban bíróként is dolgozó ügyvéd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.