2024. április 11., csütörtök

GWENDOLINE DELBOS-CORFIELD: A DEMOKRÁCIA OLYAN ÁLLAPOTBAN VAN MAGYARORSZÁGON, HOGY KÉTSÉGES A VÁLASZTÁSOK TISZTESSÉGES LEBONYOLÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGE

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2024.04.10.


Uniós pénz, oligarchák, soros elnökség, hetes cikkelyes eljárás, politikai zsarolás – minden előjött a szerdai plenáris ülésen.


A jelenlegi Európai Parlament (EP) mandátumának utolsó vitáját tartotta szerdán a magyarországi jogállamiság helyzetéről és ezzel összefüggésben a hetes cikkelyes eljárásról. Mint korábban beszámoltunk róla, a képviselő-testület két hét múlva esedékes plenáris ülésén állásfoglalást is elfogad minderről.

A szerda esti tanácskozáson Didier Reynders igazságügyi biztos ismertette a Magyarországgal szemben kezdeményezett eljárásokat, amelyek a jogállamiság tiszteletben tartását és az Európai Unió költségvetési érdekeinek a védelmét szolgálják. A politikus megerősítette, hogy az Európai Bizottság rajta tartja a szemét a budapesti kormányon, erről árulkodik például, hogy két hónappal ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított a szuverenitásvédelmi törvénynek az uniós normákat sértő rendelkezései miatt.

Reynders ugyan védelmébe vette a több mint 10 milliárd euró felzárkóztatási támogatás felszabadításáról hozott tavaly decemberi brüsszeli döntést, de leszögezte, hogy további 20 milliárd van ideiglenes zár alatt, és ott is marad, amíg Magyarország nem teljesíti a feltételeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.