2024. április 30., kedd

„SEMMIFÉLE ELLÁTÁST NEM KAPNAK A MAGAS SZÜKSÉGLETŰ AUTISTÁK, NEM IS ÉRTEM, MIRŐL BESZÉL A MINISZTÉRIUM”

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2024.04.30.


Hatféle szakosított ellátást nyújtó intézményi és otthoni segítség biztosítja az autisták gondozását – állítja a minisztérium. A szülők viszont azt mondják, teljesen magukra maradtak a 24 órás felügyeletet igénylő gyerekeikkel.


Semmilyen ellátást nem kapnak a magas szükségletű (folyamatos ellátást igénylő) autisták – állítják a lapunknak nyilatkozó szülők. A belügyi tárca viszont ennek ellenkezőjéről tájékoztatott: „az autizmus spektrumzavarral élők, amennyiben önellátási képességük korlátozottsága miatt otthonukban szociális alapszolgáltatásokkal támogatva nem láthatóak el, igénybe vehetik a fogyatékos személyek számára rendelkezésre álló számos szakosított ellátást nyújtó intézmény valamelyikét.” Hatféle szakosított intézményi ellátás, 465 szolgáltatás 17.338 férőhelyet biztosít – írták.

A tárca által a Népszavának megküldött tájékoztatóból az derül ki, hogy fogyatékosoknak ugyan van, de kifejezetten az autista spektrumzavarral élők számára nincs külön intézmény, szolgáltatás. Legtöbb férőhely, 11.058 egyébként a fogyatékossággal élők otthonaiban van, legkevesebb, 230 a fogyatékossággal élők gondozóházában.

Azt követően kerestük a Belügyminisztériumot, hogy lapunk bemutatott egy családot: a nagyothalló édesapa és a siket-hallássérült édesanya tavaly január óta 33 intézeti elutasítást kapott autista fiuk elhelyezésével összefüggésben. Máshol várólistára tették a 30 éves Zoltánt, van,

ahol 8-10 év várható bekerülési időről tájékoztatták a szülőket, vagy arról jött visszajelzés, hogy a 405. a sorban
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.