2024. április 30., kedd

ELSŐ HAZUGSÁG: AZ ORSZÁG JÓ ÁLLAPOTBAN VAN. MÁSODIK HAZUGSÁG: AZ ELLENFÉLTŐL FÉLNI KELL – MONDTA ORBÁN 2008-BAN

ZACC
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2024.04.30.



Igazi politikatörténeti ínyencségre bukkant a KARD blog a magyar belpolitika Lost-ot megszégyenítő fordulataira fogékonyak legnagyobb örömére. 2008-ban az akkor még ellenzékben politizáló Orbán Viktor az akkor még nem az ország producereként elhíresült Rákay Philip kérdésére a Hír TV műsorában kifejtette, miből áll a hirdetéseken keresztül átpasszírozott „hazugság hadjárat”:

1. Az ország jó állapotban van;
2. az ellenféltől félni kell.

Rákay felvetésére, hogy az újsághirdetéseken (itt feltehetően az akkor éppen kormányon levő MSZP hirdetéseire utal) felfestenek valamilyen árnyképet, „amivel lehet kardozni”, Orbán azt válaszolta:

„A hirdetések másról szólnak, a hirdetések a hazugság hadjáratnak a részei. A hazugság két részből áll mindig. Az első hazugság: az ország jó állapotban van, jól tettük a dolgunkat, érdemes nekünk bizalmat szavazni. Második hazug állítás, második hazugság: az ellenféltől félni kell, veszélyes, bojtos farkú ördög, kénköves a lehelete óriási veszélyt rejt, elveszi a pénzed, elkobozza a vagyonodat, állami gondozásba viszi a gyerekedet, letapossa a nyugdíjasokat, szóval borzalmas dolgokat fog elkövetni. Ez a hazugság második része. Most én mindig azt mondom, hogy a demokrácia azért mégiscsak egy kétségkívül veszélyes politikai rendszer és a demokráciában nincs egy olyan fölsőbbség, amely végül igazságot osszon. Hát valóban az történik, hogy az emberek többsége, ilyen vagy olyan álláspontra jut, ami mindig magában rejti azt a kockázatot, hogy becsapják az embereket.

Most az én állításom az, hogy ezt nem lehet vég nélkül folytatni, az emberek előbb-utóbb ezt megelégelik, tanulnak belőle és annak csúnya vége lesz. Például az embert kiszavazzák a Parlamentből.”

A politika- és médiatörténeti megjegyzés a videón 14:50-től hallgatható meg:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.