2024. április 30., kedd

SOK SEBBŐL VÉRZIK A FIDESZ NYUGDÍJASOKAT CÉLZÓ VÁLASZTÁSI UDVARLÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.04.30.


„Szédületes, hogy a semmiből mit tudnak kihozni” – kommentálta Barát Gábor a kormány legújabb, nyugdíjasokat célzó választási propagandakampányát, amely arról szól, hogy milyen fantasztikusan jól bánik a kormány a nyugdíjasokkal. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője nem csak a Varga Mihály által mondottakat vitatja, de arról is megvan a véleménye, amiről a pénzügyminiszter nem beszélt. És azt is leszögezte, hogy a kormányt „nem érdekelte a nyugdíjak relatív értékének a csökkenése, a nyugdíjasok közötti egyre növekvő feszültségek, a nyugdíjak durva szóródása sem, ami részben az átgondolatlan jogszabályoknak köszönhető”


Orbán Viktor szavaival élve: a Fidesz berúgta a kampányt, immár külön a nyugdíjasokat megcélozva. Mi másként lehetne értelmezni azt a csúsztatásoktól hemzsegő másfél perces performanszot, amit Varga Mihály (és Nyitrai Zsolt) követett el a Facebookon. A pénzügyminiszter és a miniszterelnök főtanácsadója rövid közös videójukban azt próbálták bizonygatni, hogy a Fidesz lassan 14 éves kormányzása alatt eljött a Kánaán a nyugdíjasok számára. Varga – tőle amúgy szokatlanul, széles, művi gesztusokkal kísért mondókájában – a következőket sulykolta: „...a nyugdíjasok számíthatnak a nemzeti kormányra. A tavaly 18,5 százalékos nyugdíjemelés után az idén, év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat. Jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálrétékben is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció várhatóan ennél jóval alacsonyabb lesz. A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt, emeli is azt. A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, a reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk”.

Erős kétségeink vannak afelől, hogy ezt a helyzetértékelést maguk a nyugdíjasok meg tudnák erősíteni. És a szakértő? Megkérdeztük Barát Gábort.

„Szédületes, hogy a semmiből mit tudnak kihozni” – szögezte le röviden az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője. Ki is fejtette, miért gondolja így, elsőként a pénzügyminiszter büszkélkedő állítását vette elő, miszerint 2010-től napjainkig 20 százalékkal nőtt a reálnyugdíjak értéke. Barát azonban ezt összevetette azzal, hogy 2002 és 2010 között közel 25 százalékkal emelkedett az összeg, beszámítva a 13. havi nyugdíj karcsúsítását, majd megszüntetését. Ez – tette hozzá – köszönhető volt a jól kidolgozott, többlépcsős, 2006 és 2010 közötti nyugdíjkorrekciónak is, amit a 2008-2009-es pénzügyi válság már csak a végén érintett, ám akkor is csak minimálisan – mondta. Persze, akkor még nem árkövető, hanem vegyes indexálás volt – jegyezte meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.