2024. április 30., kedd

AZ USA-BAN DRÁMAI MÉRTÉKBEN NŐ AZ ÖNGYILKOS FIATALOK ARÁNYA, DE MI A HELYZET EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON?

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2024.04.29.


Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus a mobiltelefonok, a számítógépes játékok és a közösségi média elterjedésének tulajdonítja a trendet. Ezek az okok nálunk is jelen vannak, de vajon meglátszanak az öngyilkosságok számában is?

Miért emelkedik az USA-ban folyamatosan és meredeken a 2010-es évek eleje óta a mentális betegségekkel küzdő tinédzserek és a körükben előforduló öngyilkosságok aránya? Erre a kérdésre keresi a választ Jonathan Haidt, a New York-i Egyetem szociálpszichológusa frissen megjelent könyvében, amelynek címe The Anxious Generation – How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness, azaz A szorongó nemzedék: hogyan okozza a gyermekkor nagy újrahuzalozása a mentális betegségek járványszerű terjedését.

A kötetben, amiről Horváth Bence a napokban írt kitűnő beszámolót a 444-en, Haidt többek között arra a jelenségre is megpróbál magyarázatot adni, hogy az amerikai egyetemisták körében 2010 és 2018 között több mint kétszeresére nőtt azoknak a száma, akiket depresszióval vagy szorongással diagnosztizáltak. Ami még ennél is aggasztóbb, és Haidt erre is mutat be adatokat, hogy a 2020-ig tartó évtizedben az USA-ban a tinédzser lányok körében 188 százalékkal, a fiúk körében 48 százalékkal nőtt az önkárosítással összefüggő sürgősségi ellátások száma. A fiatalabb serdülőkorúak öngyilkossági aránya szintén nőtt, a lányok körében 167, a fiúk körében 91 százalékkal. (A brit Guardian szerint hasonló tendencia figyelhető meg az Egyesült Királyságban is.)

A szociálpszichológus úgy véli, hogy ezt a mentális egészségügyi válságot az okostelefonok tömeges elterjedése, a közösségi média és a függőséget okozó online játékok megjelenése idézte elő. Ő ezt „a gyermekkor nagy újrahuzalozásának” nevezi, és azt állítja, hogy szerinte már nem úgy működik a gyermekek idegrendszere, ahogyan még két-három évtizeddel ezelőtt is működött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.