2024. április 30., kedd

ÚJ GYERMEKVÉDELMI CSOMAG: A NEVELŐKNÉL AZT IS ELLENŐRIZNÉK, HÁNYSZOR JÁRNAK SZÓRAKOZNI, ÉS HOVA

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.04.30.


Az életvitelét is megvizsgálnák a gyermekvédelmi dolgozóknak, amihez azt is megnéznék, ki hányszor és milyen szórakozóhelyre jár – többek között ez is szerepel a kormány képviselői által benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagban. A több jogszabályt is módosító javaslat szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknél nem lenne elévülés, azokat is büntetnék, akik tudnak a bántalmazásról, de nem szólnak. Szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit, és feketelistára tennének pornográf internetes oldalakat.

Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvényt. A múlt héten benyújtott módosítások ezt a törvényt szigorítanák tovább.

A törvény felülvizsgálata azután vált aktuálissá, hogy februárban kiderült: Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak.

A történtek ráirányították a figyelmet a gyermekvédelem egész rendszerét érintő hiányosságokra. Az elég hamar világossá vált, hogy a kormány válasza a jogszabályok szigorítása lesz. Annak ellenére, hogy több civil szervezet is azt mondta: ez téves irány, mert a durvább ellenőrzés a büntetés logikáját követi ahelyett, hogy valóban támogatná a gyerekvédelmet. Összeszedtük, hogy a kormány hogyan módosítaná a gyermekvédelmi törvényt.

Azokat a szakembereket is büntetnék, akik nem jelentik a bántalmazást


A benyújtott törvényjavaslat két részből áll: egy rövidebb, 11 oldalas és egy hosszabb, 64 oldalas csomagból. A kormány a törvényjavaslat indoklása szerint abból indult ki, hogy ugyanolyan hátrányt kell okozni azoknak, akik a gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményt, mint amit a szenvedést átélt gyerekeknek okoztak.

A javaslat az alábbi jogi szigorításokat tartalmazza:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.