2015. december 27., vasárnap

A GÖRÖG DRÁMÁK IZGALMASAK

VÁNYA BÁCSI BLOGJA
Szerző: iolé
2015.12.27.


Nem hiszi? Nézze meg a K2 Színház és Karsai György beavató színházi sorozatát a Budapest Jazz Clubban! A hétfői görög maratonban egymás után játszanak egy történelmi tragédiát és egy romantikus drámát. És hogy ezek mitől érdekesek és aktuálisak? Erről a beavatót, Karsai György klasszika-filológust kérdeztük. INTERJÚ.

Milyen egy jó beavató színház?

A beavató színház– mint minden színházi produkció - akkor eredményes, ha a nézők úgy mennek haza az előadás után, hogy azt érzik: megismertek egy darabot, szerzőt, vagy esetleg megértettek valamit egy korábban olvasott, de nem igazán értett drámából. Én mindig abból indulok ki, hogy mi közünk van a darabhoz nekünk itt és ma. A színházban is mindig az a fontos, hogy nekünk mit mond egy klasszikus vagy akár egy kortárs mű. Hogy tud-e válaszokat adni a minket foglalkoztató kérdésekre. A beavató színház pedig arra törekszik, hogy azokat a kérdéseket, amelyeket itt és most érdemes feltenni egy művel kapcsolatban, azokat segítsen megfogalmazni.

A görög drámák miért alkalmasak erre?

Szerintem ez nem kortól vagy műfajtól függ, hanem drámától; egy mű minőségétől, és természetesen a befogadó képességeitől. Mindig óvakodom attól, hogy egy-egy drámára azt mondjam, nem jó, unalmas. Mindig szeretném megadni azt az esélyt a szerzőnek, hogy feltételezem, nem írt rossz drámát vagy butaságokat, csak előfordulhat, hogy én még nem tartok ott, hogy megértsem, ami abban fontos és érdekes lehet. Munkát kell fektetni abba, hogy egy szöveget a magunkévá tegyünk, hogy a mi kérdéseinkre leljünk benne érvényes válaszokat.

’Kortársaink, a görögök’ címmel fut a sorozat. Ezek szerint a drámák válogatásának fő szempontja az, hogy az adott mű ma is aktuális kérdéseket vet-e fel?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy ezek azok az antik görög drámák, amelyekről én ma azt gondolom, hogy jók, és ma is érvényes válaszokat tudnak adni nekünk. Ez természetesen egy személyes válogatás. De hangsúlyozom, hogy a drámák elemzésekor arra törekszem, ne kizárólagos értelmezést adjak. Felvetek gondolatokat, és ez akkor eredményes, ha valaki az előadás után hazamegy, leemeli a könyvet a polcról, újraolvassa a drámát, és esetleg egyetért velem, vagy talál magának saját válaszokat ugyanabban a szövegben...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

K2 színház - Az ember tragédiája

 
K2 Színház - ZÜFEC - közönségtalálkozó
 
  

Még mit nem?! - Színházi Műhelybeszélgetések (teljes)

 
Záróra - Pintér Béla
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.