2015. december 15., kedd

A KORMÁNYNAK SZÜKSÉGE VAN EGY NAGY ELÉRÉSŰ MÉDIÁRA

LUMENS BLOG
Szerző: Bogatin Bence
2015.12.14.


A magyar médiapiac egyensúlyi állapotából már rég kibillent, most pedig végképp felborulni látszik, miközben az átlagfogyasztó alig érzékel ebből valamit – még annak ellenére sem, hogy a független tájékoztatás fenyegetettségére több közelmúltbeli esemény is ráirányította a figyelmünket. Ezek értékelésben és rendszerezésben Urbán Ágnes médiaközgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense volt a segítségünkre.
 
Mutatják már számszerű adatok azt a piaci torzítást, amit az M4 Sport elindulása okozott?
 
Igen, abszolút: az M4 indulását követő harmadik negyedéves időszakban – tehát július és szeptember között – látványosan visszaesett a tematikus sportcsatornák nézettsége. Ebben a számításban az M4 értelemszerűen nem a sportcsatornákhoz tartozik, hanem a közszolgálatiak közé veszik a nézettségmérők.
 
Az M5 és M6 csatornák nem rég kilátásba helyezett elindítása is más tematikus adók háttérbe szorítását célozhatja?
 
Ehhez tudni kellene, hogy pontosan milyen tartalmat fognak szolgáltatni. Afelől is vannak kétségeim, hogy megfelelően kiérlelt-e ennek a két csatornának a koncepciója – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nyáron az M5-ről mint Budapest környéki regionális csatornáról cikkeztek, a legutóbbi hírek szerint pedig már oktatási tematikájú lesz. Mind a kultúra, mind az oktatás, de még a helyi tévé is olyan tárgykör, amely a piaci szegmensben kevésbé látványos beavatkozást von maga után, mint mondjuk a sport – torzító hatása ebből következően kisebb lesz. Az oktatás és a kultúra jellemzően olyan terület, amelyre a kereskedelmi adók sem nagyon „lőnek”, mivel nem lehet velük különösebben sok nézőt elérni.
Sokkal inkább a közszolgálatiság látszatának erősítéséről szólhat a két csatorna indítása. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy félévenként be fogják jelenteni: dolgoznak a kulturális és az oktatási csatorna elindításán, mert sokkal több előkészületet igényel, mint gondolták. Ezek nehezen támadható tartalomtípusok: ki az az őrült, aki azt mondaná, hogy nincs szükség egy jó kulturális csatornára? Így sok pénzt el lehet szórni anélkül, hogy valódi értéket állítanának elő, és komolyabb méretű közönséget érnének el...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.