2015. december 10., csütörtök

A NÉMETEKNEK AZ ÉV EMBERE, NEKÜNK MEG AZ ÉV BAJKEVERŐJE JUTOTT

BERKECZ BALÁZS BOLGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2015.12.10.


A patinás TIME magazin szerint Angela Merkel "a szabad világ kancellárja" az idei év embere. Nancy Gibbs vezető szerkesztő szerint döntésük meghozatalakor közrejátszott az, hogy a Merkel vezette Németország többszázezer menekült előtt nyitotta meg határait és az, hogy a német kancellár kulcsszerepet vállalt az európai gazdasági válság kezelésében is. Orbán is kapott egy év embere címet egy POLITICO című amerikai laptól, de ez utóbbi nem kell, hogy büszkeséggel töltse el a magyarokat, hiszen már a róla szóló cikk alcímében azt írják róla: „A kisvárosi lázadó, aki egykor segítette ledönteni a Falat, most újakat épít” és olyan keleti, autoriter vezetőkhöz hasonlítják, mint Putyin és Erdoğan.

A TIME vezető szerkesztője szerint a 2015-ös év folyamatos tesztek elé állította a világ vezetőit, de senkinek nem kellett olyan teszteken átmennie, mint Angela Merkelnek, akinek kemény éve volt az idei, az európai béke és biztonság pedig valójában az ő helytállásának köszönhető. Gibbs szerint a világ egyik legbefolyásosabb asszonya jól menedzselte az európai pénzügyi válságot, és képes volt kezelni a menekültválságot is.

Orbánról pedig azt írja a POLITICO, hogy a magyar miniszterelnök tevékenysége kapcsán már egyenesen orbánizmusról lehet beszélni Európában, és ezt az "izmust" egyenesen a "putyinizmushoz" és az "erdoğanizmushoz" lehet mérni, melyek mint tudjuk nem azoknak a demokráciáknak a sajátjai, mint amilyet akkor szerettünk volna, amikor 25 éve elhajtottuk a búsba az oroszokat. Azt is leírják, hogy Orbán úgy vágott alá a civileknek, a szabad médiának és az igazságszolgáltatásnak, mint ahogyan azt Putyin és Erdoğan tette...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.