2015. december 19., szombat

ALBÉRLET HONGKONGBAN - HATÁR A CSILLAGOS ÉG

HELLO MAGYAROK
Szerző: Pataki Niki
2015.12.19.


Az ingatlan négyzetméterre leosztott ára itt a legdrágább a világon. Hongkong területének csupán ¼ részén lehet házakat építeni. A "cipősdoboz" gúnynevet azért kapta a város, mert a lakások elképesztően kicsik és drágák. Mi  a barátommal egy újonnan felújított, 30 négyzetméteres, 1 szobás lakást bérlünk a SOHO-ban, körülbelül 550 ezer forintért. Havonta. Miért ilyen “olcsón”? Azért, mert egy 50 éves lift nélküli épületben lakunk és az ötödikre kell felmásznunk. Néha akár ötször is egy nap.
chineseshower.jpg
Nagyméretű kínai fürdőszoba (Fotó: Pataki Niki)
A tartomány egy része nagyon sűrűn lakott a körülbelül 8 milliós népesség miatt, a nagyobbik része viszont teljesen lakatlan.  Nagyon elterjedt itt a “stúdiólakás", ami gyakorlatilag egy helység plusz “fürdőszoba” és a mérete 10 (!) és 30 négyzetméter között változik. Helyspórolás szempontjából gyakran kínai fürdő van. Ez azt jelenti, hogy a “fürdőszobában” nincs zuhanyzó vagy kád, csak egy zuhanyrózsa-fej lóg a WC fölött. A kis helyiségben van  egy lefolyó, ami levezeti a vizet. Ez egy európai ember számára egy erős kultúrsokk. Az ilyen lakásokban az ügyfeleim mindig keresik az"igazi" fürdőszobát, de természetesen soha nem találják. 
Az embernek itt két választása van:
1. A Hongkong szigeten lakik, az üzleti, éjszakai és kulturális központhoz közel és  drága lakbért fizet.
2. Elköltözik egy kisebb, kevésbé lakott szigetre (vagy 1 órás metróútra a Centrumtól), ahol akár háza lehet kerttel, pár percre a tengerparttól, de mindennap félórás komputat kell megtennie Hongkong szigetéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.