2015. december 28., hétfő

EZÉRT NEM MEHETÜNK FIRENZÉBE TANULNI

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2015.12.28.


Van egy összeurópai egyetem, aminek majdnem minden EU-ország a tagja. Magyarország és több régiós ország nem.

A European University Institute egy EU-s elitegyetem és kutatóközpont, ahol PhD-képzéseken vehetnek részt az európai diákok. Társadalomtudományokat, jogot, közgazdaságtant, történelmet lehet az EUI-n tanulni. Az EU 28 tagállamából 21 tagja az egyetemnek is: a hiányzók közt többnyire 2004-ben vagy azután csatlakozott kelet-európai országok vannak, köztük Magyarország.
Az egyetem a QS ranglistája szerint nagyon jó: a politológia képzése az 51-100., a jogi és a szociológiai képzése a 101-150. a világon. A ranglistára ezekből a tárgyakból egyetlen magyar állami egyetem sem került fel. A Közép-európai Egyetem (CEU) ott van a listán, de ez egy magánegyetem. Az összes kart és szakot nézve, összesítettben a Szegedi Egyetem az 501-550., az ELTE és a Debreceni Egyetem a 601-650., a Corvinus 701+ helyezést érte el. Az EUI tehát sokkal jobb, mint bármelyik magyar egyetem.

Az egyetemen tanuló európai diákok ösztöndíját a küldő országok fizetik, ezért az EUI-n majdnem kizárólag csak azoknak az országoknak a diákjai tanulhatnak, amelyek csatlakoztak az egyezményhez. Azért csak majdnem, mert van intézményi ösztöndíj is, illetve több országban sem az állampolgárság, hanem az állandó lakhely a döntő tényező: Svédországban élő külföldi például svéd ösztöndíjjal is kijuthat Firenzébe, ahol az egyetem található.

2001-ben, tehát még az első Orbán-kormány alatt írt alá előcsatlakozási megállapodást Magyarország az egyetemmel. Ennek a megállapodásnak a keretében egy magyar diák ki is jutott az egyetemre. Több levélváltás és információcsere után 2011-ben Martonyi János külügyminiszter meglátogatta az EUI-t és a magyar csatlakozás melletti elköteleződéséről biztosította az intézményt (az EUI a levelében az “endorsment” szót használta). Pár hónappal később, decemberben a római magyar nagykövetség viszont arról tájékoztatta az EUI-t, hogy Magyarország anyagi okokból mégsem folytatja a csatlakozási folyamatot, írta az egyetem az Átlátszó Oktatásnak.

2014-ben az egyetem főtitkára, Pasquale Ferrara Budapesten járt, hogy felfrissítse a kapcsolatokat, de az EUI tájékoztatása szerint mindeddig nem volt sikeres folytatása ezeknek a megbeszéléseknek...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. A nemzet napszámosai, tartja a mondás a tanárokról, és a kormányzat úgy is bánik velük. Korlátozza a tanszabadságot, és korlátlan önkritikát vár el tőlük az őket a Klik és a Nemzeti Pedagógus Kar alá behajtó oktatáspolitika. Az önálló gondolkodás igényét egyre inkább megelőzi az összeszerelőüzem-kompatibilis oktatás, közben pedig központi irányelvek, etikai kódexek, portfólióminták terelik karámba a pedagógusokat. Ha Spiró György szatírájában idézett ukázokban bárki a valóságra ismerne, az egyáltalán nem a véletlen műve

    Spiró György: Mondóka (HVG):

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.