2015. december 30., szerda

NEMLÉTEZŐ EGYHÁZI PRIVILÉGIUMAIRA HIVATKOZIK A PÁZMÁNY

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2015.12.30.


Rákérdeztünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnél, hogy mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy ők egyházi felsőoktatási intézmény. A hallgatói önkormányzat Facebook-oldala pedig még furább dolgokat reagált: például azt, hogy “NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT!” Így, csupa nagybetűvel. Természetesen megyünk tovább.

Az Átlátszó Oktatás rendszeresen foglalkozik a hallgatói önkormányzatok pénzügyeivel: mi értük el például, hogy az ELTE jogi kara közzé tegye a tisztségviselők fizetését (ezeket itt böngészheti pdf formátumban). A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez is beadtunk egy hasonló adatigénylést. Azt kértük, hogy az egyetem küldje el 2010-től kezdve az összes HÖK-ös kifizetést, ezek dátumait és a kiutalások indoklását.

Az egyetem határozottan elutasította a kérdést: arra hivatkoznak, hogy ők katolikus egyetem, ezért nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Az elsőre komolynak látszó, jogszabályi hivatkozásokkal tűzdelt válasz azonban teljesen alaptalannak tűnik és további kérdéseink ellenére sem fejtette ki részletesen az álláspontját az egyetem.

M. Tóth Balázs, az átlátszó jogi csapatának tagja szerint: "Az biztos, hogy a felsőoktatási intézmény állami vagy egyházi státusza nem befolyásolja azt, hogy a gazdálkodási adatok nyilvánosak-e vagy sem"...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.