2016. január 16., szombat

A GYENGE FORINT

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016,01,16.

Január elején megint gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz. Várható volt, hiszen a gazdaság irányítói – és sok más gazdasági szakember is – úgy gondolja, hogy a gyenge forint jót tesz a magyar export versenyképességének. Ez persze nem ilyen egyszerű.

A gyenge árfolyamtól várt exportösztönző hatás azon a megfontoláson alapszik, hogy a termékek hazai előállításának költségei nemzeti valutában merülnek fel, így azok nem változnak, a külpiaci árak viszont devizában jelentkeznek, így az átváltás során az exportőr nagyobb jövedelmet kap, vagy árengedményre – és így versenyelőny szerzésére – nyílik lehetősége. Mondjuk, a világ nagy exportőrei többnyire erős, de legalábbis stabil valutával rendelkeznek. De ők nem is egyszerű tömegárukat zúdítanak világpiacra, ahol csupán az árszinttel lehet versenyezni.
Látható a fent ismertetetett érvelés egyik gyenge pontja: csak az absztrakció szintjén létezik olyan gazdaság, ahol a termelés kizárólag hazai erőforrások felhasználásával valósul meg, olyan kis, nyersanyagokban szegény ország esetén, mint amilyen hazánk is, mind a gazdálkodáshoz, mind a lakosság szükségleteinek kielégítéséhez jelentős importra van szükség, amit az árfolyam gyengítése megdrágít.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.