2016. január 23., szombat

A KLIK RABSZOLGÁI

NÉPSZABADSÁG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tanács István
2016.01.23.


Aki nem támogatja a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelében foglaltakat, az a hallgatásával is azt erősíti, ami most van. Hogy a pedagógusok korlátok nélkül, ráadásul egyenlőtlenül kizsigerelhetők.

Igazságos-e, hogy egyik tanár heti 22 tanórát köteles tartani, a másik heti 26-ot – ugyanannyi pénzért? Igazságos-e, hogy akik – elfogadva és teljesítve az új rendszer követelményeit – mestertanárok lettek, rákényszeríthetők, hogy tanfelügyelői, minősítői feladatokat is ellássanak, holott ez teljesen más jellegű tevékenység, és nem ezt akarták? Igazságos-e, hogy a rendeletileg kiválasztott tanfelügyelők és minősítők e munkájáért egy fillért sem fizet az Oktatási Hivatal?

Igazságos és hasznos-e, hogy a tanfelügyelővé kényszerített mestertanárok fizetés helyett heti öt tanóra kedvezményt kapnak – amikor nem taníthatják mesterfokon a saját diákjaikat? Igazságos-e, hogy a mestertanárok által kapott kedvezmény tanóráit a többi tanárnak kell helyettesíteni – természetesen fizetség nélkül? Előfordulhat, hogy minden kieső órát más szaktanárnak van ideje megtartani. Mennyiben szolgálja a minőséget, hogy a felügyelni járó mestertanár órájára kényszerűen azt küldik be helyettesíteni, aki éppen ráér – csak ingyen legyen?

Igazságos-e, hogy ha egy tanár táppénzre megy, akkor 30 napig nem lehet a helyére felvenni óraadót – akkor sem, ha biztosan tudni lehet, hogy nem jön vissza, mert például veszélyeztetett terhes? Igaz­ságos-e, hogy a heti 32 órás kötelező iskolában tartózkodáson belül a 26 kötelező tanórán felül (ezért kell otthon javítani a dolgozatokat, és készülni az órákra még vagy 20 órát) további ingyenhelyettesítésre lehet kötelezni a tanárokat, hogy ne kelljen túlóradíjat fizetni vagy óraadót felvenni?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.