2016. január 30., szombat

A LAJOS

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.01.29.


Bokrosról lesz szó, persze. És azért Lajosozom, mert egyébként élőben is, csakúgy, mint mindazok, akik terepről ismerik. Ugyanis ha van közvetlen, plebejus habitusú ember, akkor az Bokros. Mesélek kicsit róla. Igazat.
Nem közvetett információim vannak Róla, hanem nagyon is közvetlenek. Mitöbb: személyesek. És nemcsak nekem, hanem sokszázaknak. És nem fűtött termekből, hanem a Kossuth tér kövéről, esőből, fagyból. Olyan helyzetekből, melyeket csak nagyon kevesen mertek bevállalni. Ha úgy tetszik: bemutatom forradalmár szemmel az igazi Bokrost, mert a Terror Törvénye ellen összehívott tüntetés ereje után nyilvánvaló: megindul majd ellene a karaktergyilok, és nemcsak a Fideszsajtóból. Sokakat már az meglepett, hogy épp Bokros hív össze egy tüntetést. Mi, akik 9 hónapon át tüntettünk folyamatosan a Parlament előtt az Orbán Rezsim ellen, azonban cseppet sem lepődtünk meg. A helyzet ugyanis az, hogy a közismert és elismert, nagyformátumú ellenzékiek közül a Lajos az egyetlen, aki szinte hazajárt a Kossuthra. Hívtunk mi mindenkit, csakhát nem újdonság: a pártérdek többnyire győzedelmeskedett a közérdek fölött. Akik viszont elfogadták a meghívásunkat, azokat a szívünkbe zártuk. Volt nálunk Karácsony Gergely, Demszky, Mécs Imre, Gőgös Zoltán, Falus Ferenc, Szöllősiné, Magyar György. És a legtöbbször Bokros...
...Mindannyiunkat megnyert egy pillanat alatt. Akik állandó rendőri zaklatás, folyamatos beépülési kísérletek közben tüntetnek a Kossuthon, azoknak kifejlődik a hatodik érzéke az emberi hamisságra. De a tisztaságra is. És Bokros totál tiszta volt. Az is maradt. Hívtuk jópárszor, mindig jött is, remek beszédeket mondott, támogattuk persze minden eszközünkkel a főpolgármesteri kampányában is, egyszerűen mindannyiunk barátjává vált. Úgyhogy most, mikor Ő szólította meg a demokratákat, hogy ideje a Kossuthra menni Orbán ellen, a Fasiszta Diktatúra ellen, eleve párszáz terepharcosra bizton számíthatott. De elmondom a legszokatlanabb történetet. Sokan emlékeznek rá: Kossuth téri állandó sátras tüntetésünk annyira kivágta a Fideszben a biztosítékot, hogy bejelentették: célzottan szűkíteni fogják a gyülekezési törvényt, hogy eltakarítsanak minket. Mi erre reakcióként január 10-re - 2015 - tüntetést hívtunk össze, a nyilvánosságban, és más módokon is jeleztük: számítunk a demokraták szolidaritására, ugyanis alapjog eltiprása készül. No, ki tetszenek találni, ki volt az EGYETLEN, aki a Nagyemberek közül kijött? Igen. Bokros. És nem beszélni jött ki, csak elvegyült a tömegben. Mert fontosnak tartotta az Ügyet. Fontosabbnak saját személyénél. Hát EZ Bokros.

És ezért Lajos.


ITT OLVASHATÓ

4 megjegyzés:

  1. Bokros Lajos

    Bokros Lajos (1954) közgazdász, a Közép-Európai Egyetem (Budapest) és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár) tanára, ez utóbbi díszdoktora, a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke.

    A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1978-ban, majd egy éves panamai ösztöndíjas tanulmányút befejeztével 1980-ban nyerte el a doktori címet Magyarországon.

    1980-ban a Pénzügyminisztérium Pénzügykutatási Intézetében kezdett dolgozni. 1986-tól az Intézet felszámolásáig az Állampénzügyi Osztályt vezette.

    1987-től a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, először a Közgazdasági Főosztály helyettes vezetőjeként, majd a Tőkepiaci Főosztály ügyvezető igazgatójaként.

    1990-ben az újjáalakult Budapesti Értéktőzsde első elnöke lett. 1990 és 1991 között tagja volt az Állami Vagyonügynökség igazgató tanácsának. 1991-től 1995-ig a Budapest Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozott.

    1995-96-ban Magyarország pénzügyminisztere volt, a hazai gazdasági és pénzügyi stabilizáció irányítója.

    1996 és 2004 között a Világbank igazgatójaként az európai és közép-ázsiai régióban a piacgazdasági átmenet reformjain munkálkodott a térség több mint 20 országában, valamint Kínában, Vietnamban és Algériában.

    2002-ben fél évig államtitkárként tevékenykedett a horvát kormányban. 2004 és 2006 között a szerb jegybank elnökének tanácsadója volt. 2004-től a Közép-Európai Egyetem tanára, 2008-ig az egyetem gazdasági igazgatója volt. 2005-2009 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának elnöki tisztségét is betöltötte.

    2009-ben a Magyar Demokrata Fórum listavezetőjeként mandátumot nyert az Európai Parlamentben. 2009-től tagja az Európai Konzervatívok és Reformerek parlamenti frakciójának. A 2010-es magyarországi választásokon a párt miniszterelnök-jelöltje volt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.