2016. január 9., szombat

AZ AKARAT DIADALA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.01.08.


Csak remélni lehet, hogy Orbán nem kap lehetőséget arra, hogy kádári korban mondhassa el, frissen kiesve a hatalomból búcsúbeszédét. Csak remélni lehet, hogy a Fidesz reformszárnya hamarabb felébred, mint az MSZMP-jé. Csak remélni lehet, hogy a félfeudális viszonyok visszaépítésére nem jut további harminc év. Csak remélni lehet, egyszer hazánkban is érdemes lesz feltalálónak, vállalkozónak lenni. Csak remélni lehet, egyszer eljön az az idő amikor honfitársaink ötleteit nem csak külföldön lehet kamatoztatni, s aki itthon marad, nem a halála előtt döbben rá arra, hogy a hatalom egész addig sikeresnek hitt életművét a szemétbe dobta. El kell jönnie annak az időnek, amikor tanulhat, aki tanulni akar, s érdemes lesz tanulni. Érdemes, mert előrejutni csak tudással és szorgalommal lehet.

 Ha eljön ez az idő, akkor Móricz “Rokonok” című könyve végre nyugodalmat találhat valamelyik könyvtárban.


ITT OLVASHATÓ

3 megjegyzés:

  1. 1929-ben romboló gazdasági válság rázta meg az egész kapitalista világot. Az akkori Magyarország a hárommillió koldus és az úri panamák országa lett. Ezek a tapasztalatok érlelték meg Móriczban a Rokonok című regényt. A főhős, Kopjáss István származásánál fogva az úri osztályhoz tartozik, de életkörülményei folytán az úri társadalom legszélén helyezkedik el. Kopjáss rokonai, a regény mellékszereplői, szervesen hozzátartoznak a mű egészéhez és fontos szerepük van a regény társadalomábrázolásában. A rokonok is a hatalmon lévőkhöz, az urak kasztjához tartoztak valamikor, de különféle körülmények folytán lecsúsztak, deklasszálódtak. Sorsuk törvényszerű egy olyan társadalomban, amelynek mozgató ereje a pénz, az anyagi jólétet biztosító hajsza és a marakodás a hatalomért. Deklasszáltságukban is megőrizték "úri jellemvonásukat". Egyiknek sem jut eszébe, hogy becsületes munkával biztosítsa megélhetését. Amikor a regény végén Kopjáss István revolvere eldördül, ez a hang az úri Magyarország halálos ítélete. Nem tudjuk meg, hogy Kopjáss meghal-e vagy felgyógyul, és beáll-e harmadiknak a polgármester bűnszövetkezetébe.

    Kopjáss mindenképpen halott ember Móricz szemében és a mi szemünkben is. Vagy valóban meghalt, vagy "erkölcsi" halottként folytatja panamázó életét. Bűnét súlyosbítja, hogy ifjú éveiben tele volt szép elképzelésekkel, felfelé ívelő pályája elején is felháborodott a panamákon, de amikor a hatalom haszonélvezői közé kerül, nemes szándékai is összeomlanak.

    Forrás: Legeza Ilona könyvismertetői
    http://legeza.oszk.hu

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.