2016. január 29., péntek

AZ ANYA VÉGIG IVOTT A TERHESSÉGE ALATT, MOST 43 ÉVESEN ILYEN A LÁNYA

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.01.27.


Karli ma 43 éves. Bár a kora alapján középkorúnak számít, egy elsőosztályos gyerek értelmi szintjén áll. Az anyukájával és a mostohaapjával él, imád csinosan öltözködni, de rendszeresen elfelejt fogat mosni. Babákat és táskákat gyűjt, és mindennél jobban imádja a Hello Kitty-s színezőket és a matricás albumokat. Egyszerre csak egy szabályt tud követni, nem képes felismerni a társadalmi mintákat, és nem látja előre a veszélyeket. Karli sorsa már az anyaméhben eldőlt: magzati alkohol szindrómában szenved. 

Szívszorító történetet mutatott be a Washington Post. Egy 61 éves édesanya vallott arról, hogy miért lett beteg a lánya. Kathy Mitchell sok alkoholt ivott a terhessége alatt és ez örökre meghatározta mind a baba, mind az ő életét.
 
Magzati alkohol szindróma A magzati alkohol szindróma azért alakul ki, mert a placentán keresztül a magzat szervezetébe kerül az alkohol, jelentősen befolyásolva a méhen belüli fejlődését. Az alkohol agykárosodást okoz és hátrálhatja a magzat növekedését. A hatására sérülhetnek a baba értelmi képességei, később érzelmi és viselkedési problémák jelentkezhetnek nála. 
 
A megszülető gyerek életét látásproblémák, beszéd- és nyelvi nehézségek is nehezíthetik. A szindróma külső jegyekben is megnyilvánul: kis szemek, vékony felső ajkak és a philtrum (a száj közepét az orr tövével összekötő árokszerű mélyedés) szinte teljes eltűnése jellemzi a betegeket. A fogyatékosság egy életre szól. 
 
A betegség lehet súlyos, mint Karli esetében, de egészen enyhe is. Nem létezik rá gyógymód, bár ha korán felismerik, és elkezdik kezelni, kis mértékben tudják segíteni a gyerekek fejlődését...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.