2016. január 14., csütörtök

KORMÁNYPORTA-MAGYARORSZÁG A VIDÁM ELÉGEDETTSÉG HONA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Rátesi Margit
2016.01.14.


Nem tudom, mekkora a 888.hu látogatottsága, kedvelői száma e pillanatban 16 ezer, ami azért nem egy akkora truváj egy nehéz pénzekből működtetett médiumtól. Az köztudott, hogy a portált erős kormányzati támogatással hozták létre, hogy ellensúlyozza némiképp az internet döntően inkább kritikus hangvételű hasonló fórumait. Szándékosan nem kormányellenes-t mondok, hiszen a 444.hu, a propeller, meg a hasonló portálok 2010 előtt sem kímélték az akkori kormányerőket, sőt ma sem kímélik az ellenzéket sem.

Mivel híve vagyok a Mark Twain által megfogalmazott velős mondásnak: „Ahhoz, hogy a tényeket meghamisítsd, előbb meg kell ismerned azokat”, úgy döntöttem, körülnézek az eddig inkább lesajnálóan említett portálon. (Az idézett mondás egyébként a méltán népszerű Pupu blogjának a mottója.)

A 888.hu nyitóoldalát végignézve, az biztos: nem vádolható provincializmussal, hiszen az ajánlott cikkek jobboldali hasábjában a tizenhatból tíz külföldi hír. Hat magyar témájú – bár az Orbán-Kaczinsky páros Európa „egységéért” folytatott harcának méltatása mindkét kategóriába beférne. A hatból kettő a Hosszú Katinka ügyet taglalja, egy hírt ad a Golden Globe díjról, egy a Budapesten zajló cirkuszfesztiválról. Az ötödik is csak annyiban belföldi vonatkozású, hogy abban Nógrádi Zoltán közszolgálati szakértő – vagy mi – az mtv híradójában kifejtett véleményét foglalják össze a bevándorlásról. A hatodik is mutatja a „nemzetközi kitekintést”: a címe fele angolul van (shit bucket challenge), nyilván a „vödör szart” címben nem akarták kiemelni, bár a szövegben magyarul is szerepel. A véleménycikknek szánt írás hosszan fejtegeti, hogy a „populizmus” kifejezés nem szinonimája a „bunkó jobboldalnak” – a fene tudja, ez hogy kerül ide, hiszen nem volt vita tárgya sose, hogy baloldali populizmus éppúgy létezik.

Egyetlen érthető mondat világít a dolgok lényegére: hogy a jelenlegi kormányzatot azok vádolják populizmussal, akik „nyakkendőben kefélnek”. Ja, értjük. Bár az továbbra is rejtély, hogy az írás ajánlójának hátteréül miért éppen egy olyan képet választottak, amelyen a római pápa egy gyermeket puszil meg éppen. A mű közepe táján aztán felbukkan az a három rövid mondat, aminek az igazságát lenne hivatva alátámasztani az egész. „Na, ez Orbán. Az ász a gonosz paklijában. Aki azzal manipulál, hogy a „nép” vágyait valóban teljesíti is.” A „nép” vágyairól ugyan lehetne polémiát nyitni – kivéve azzal ugye, aki nyakkendőben szeretkezik –, de hogy jelenlegi első szolgánk ász lenne? Hacsak nem betlire játszunk…

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.