2016. január 18., hétfő

NEMZETI ELLENÁLLÁST HÍRDETNEK A KOLLABORÁNSOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.01.17.


A “Demokratikus Koalíció Kongresszusának Kiáltványa” címet viselő dokumentum “nemzeti ellenállásra szólítja fel a magyar polgárokat”. Mint a felhívásból kiderül, ez nem azt jelenti, hogy a DK kivonul a parlamentből, Gyurcsány pártja úgy áll az általa szervezett “nemzeti ellenállás” élére, hogy ő maga az ellenállást a diktatúra parlamentjében Orbán Viktor pénzén gyakorolja. Mi lenne az ellenállás első lépése, ha nem az, hogy a Demokratikus Koalíció bojkottálja az Orbán-rendszert, nem játssza el tovább a parlamenti díszlet szerepét, és megvonja a rendszertől a legitimációját?

Ebben az esetben azonban le kellene mondani a képviselői helyekről, fizetésekről, kedvezményekről, az évi százmilliós nagyságrendű pártfinanszírozásról, amelyet Orbán a rendszer demokratikus látszatának fenntartásáért fizet a kollaboránsoknak. Erről viszont a Demokratikus Koalíció nem mond le, mert akkor el kellene menni dolgozni néhány embernek, a földalatti mozgalomban kellene valódi nemzeti ellenállást szervezni, ehhez azonban nem fűlik a foguk. Ezzel a “nemzeti ellenállás” meg is bukott, a felhívásnak itt van vége.

De azért érdemes megnézni, mit nevez Gyurcsány “nemzeti ellenállásnak”. Ezzel egyetlen rövid bekezdés foglalkozik: “A nemzeti ellenállás elsősorban közéleti szerepvállalás, a közügyekben való részvétel. A véleménymondás, az igazság keresése, a demokratikus ítéletalkotás, a szervezkedés, a tiltakozás, a holnap demokratikus Magyarországa programjának összeállítása és meghirdetése. Mutassunk példát, a mindennapokban viselkedjünk demokrataként, szabad és felelős polgárként.”

Mintha a KISZ Bizottság táborába csöppentünk volna 1988 nyarán. A “nemzeti ellenállás” nem a rendszerből való kivonulás, hanem a rendszeren belüli “közéleti szerepvállalás, a közügyekben való részvétel”. Azzal leszünk az Orbán-rendszer ellenállói, ha beállunk a rendszer kollaboránsai közé, és erősítjük a rendszer legitimációját, a demokrácia hamis látszatát. Gyurcsány beveti az Orbán-rendszer elleni legerősebb fegyverét, a “demokratikus ítéletalkotást”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.