2016. január 29., péntek

PEST MEGYE: VÁLÁS ÁGYTÓL, ASZTALTÓL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.29.


Pest megye ma elválik Budapesttől.
Kár.
Van a mondás, mely szerint összenő, ami összetartozik, és ez a közigazgatási egyégekre is igaz, erre talán a legszebb példák egyike Budapest és agglomerációja.
A fővárost körülölelő településgyürű ezer szállal kötődik a fővároshoz, emberek százezrei dolgoznak Budapesten, járnak be naponta a a MÁV és a HÉV-ek szerelvényein, a buszokon, vagy a rettenetesen zsúfolt, gyakran rossz minőségű utakon utakon saját autóikkal.
A települések gyakorlatilag összenőttek Budapesttel - sőt, egymással is, csak a helyiek tudják sok esetben, hogy melyik településen is autóznak éppen...
Az emberek utaznak, mert a nagyváros ad nap közben munkát, délután-este szórakozási, művelődési lehetőséget, és utaznak az egészségügyi és szociális intézményekbe, melyek ellátják a megye lakosságának jelentős részét is.

Most olyan a helyzet, mint a sziámi ikrek szétoperálásánál - idő kell, míg kiderül, hogy mindketten életképesek maradnak-e, vagy az egyik életképtelennek bizonyul.

A válás indoka nem a megromlott kapcsolat, nem is hatalmi harc, hanem a pénz.
A megyék szerepe az önkormányzatiság meggyilkolása után már úgysem jelentős, a Fővárost a Suttyó politikailag úgyis el akarja jelentékteleníteni, a régiók pedig csak azért léteznek még, mert az Európai Unió erre ad támogatásokat, méghozzá a fejlettség függvényében.

Mint a szülő, aki mindig a nehezebb helyzetben levő gyerekét segíti, itt sem a pénzek fehasználásának hatékonysága, hanem az aktuális anyagi helyzet dönt, a lemaradókat fel kellene zárkóztatni.
A gazdasszony, ha a libái közül valamelyik lemarad a fejlődésben, általában levágja, az Unió viszont addig tömi, míg valamicske meg nem látszik rajta.

Hát most Pest megye lesz hízlalva, de nem vagyok biztos benne, hogy meg fog látszani rajta a buzgalom.
Ha ezt a szétválást követi az intézmények, közművek, közlekedés szétválasztása is, akkor a megye a gatyáját költheti rá az átalakítás költségeire - viszont abból is le lehet szedni a harácsot meg a sápot az arra hívatottaknak.

Különösen izgalmas, hogy az emelt támogatás csak 2021-től lesz realitás míg a szétválás előkészítése már tegnap elkezdődött a fővárosi és az agglonerációs közlekedés szétválasztásával.
Erre való hivatkozással a Főváros egy sor, ma általa ellátott feladatot úgy fog lerázni magáról, mint Bodri a vizet, éveken keresztül egyre nehezebbé téve az agglomerációból bejárók életét.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.