2016. január 9., szombat

SZÉPÍRÁSZATI SZAKKÖZÉP

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.01.09.


Ha azt tetszenek hinni, hogy a tegnapi nap legfontosabb híre Orbán Viktor kirohanása a brüsszelizmus ellen, tévedni tetszik, kezicsókolom. Még az sem tartozik a leglényegesebb megemlítendők közé, hogy ő akarja meghúzni az Európai Birodalom határait, ez még mindig csak a napi agymenés kategóriája. A valódi hírek ennél szürkébbek – de hatalmas a jelentőségük.

Persze, ehhez a selyempapírba csomagolt pengéhez, ehhez a szürkébe öltözött, jellegtelen eminenciáshoz, ehhez a valóban fontos hírhez is van köze Orbán Viktornak, hogyne lenne – köze van neki mindenhez mifelénk.

A valódi hír első látásra – nem fogják elhinni – jónak tűnik. Csak hát „timeo danaos et dona ferentes”, mondta Laokoón lelkész Trójában, mikor a hellének búcsúzóul betoltak a placcra egy bazi nagy falovat, „félek a görögöktől, főleg, mikor ajándékot hoznak”. Laokoónnak igaza volt, Priamosz még aznap éjjel megbánta, hogy elfogadta a konfliktus megoldására javasolt hellén programcsomagot, benne a falóval, Trója porig égett, és ezzel a mostani jó hírrel szemben is érdemes gyanakodni. De hát miről is van szó? A kormány támogatni fogja a magyar irodalmat, amint azt a HVG írja:

„A magyar irodalmi élet felfrissítése” érdekében tehetségvadászatot indít a kormány. A munkát Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. végzi majd...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.