2016. január 17., vasárnap

SZÜKSÉGÁLLAPOT VAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.01.16.

 
Szükségállapot nem lesz, hanem van. Ami lesz - vagy lehet -, arról sokat írt a Népszava is. Elkészült a törvénytervezet, amely az úgynevezett terrorveszély-helyzetben felhatalmazza a kormányt a törvényektől való eltérésre, egyes törvények alkalmazásának felfüggesztésére. Hogy éppen terrorveszély van-e, azt a kormány maga dönti el. Nem kell hozzá terrorcselekmény, azt mondják, hogy veszély van, és kész. Ha a törvényt a képviselők kétharmada most elfogadja, akár február 1-től mondhatják.
 
Márpedig elfogadja. A Jobbik már bejelentette, hogy elvileg támogatja, noha – így a kifinomult jogérzékéről híres Novák Előd - „a rendkívüli jogrendben vannak durva dolgok, ez természetes”. Természetes? Neki. Hiszen a Jobbik kormányra tör, és nem volna kedve ellenére egy olyan helyzet, amelyben a törvényeket a kormány a szemétbe vághatja, akármilyen csekély többsége van, hiszen az elvi felhatalmazást már most megkapja hozzá. Innentől még a parlament fügefalevele is lehullhat, elég csak két havonta egyszer összehívni. A terrorveszély-helyzet kihirdetéséhez nem is kell, elég, ha a kormány utólag „tájékoztatja” az illetékes bizottságokat. Utána 60 napig azt csinál, amit akar, két lábbal ugrálhat szinte az összes törvényen, az országgyűlés csak arra kell, hogy két havonként meghosszabbítsa ezt a „különleges jogrendnek” nevezett jogon és renden kívüli állapotot.
 
Nem vagyok vészmadár. Nem gondolom, hogy a kormány azonnal és feltétlenül el akarja sütni a kezébe kapott fegyvert. (Bár az Unión kívülre sodródva, vagy a Jobbik kormányzati jelenléte esetén erre sem vennék mérget.) Egyelőre csak minket akar sakkban tartani vele. A hidegháború idején sem azért fegyverkeztek a nagyhatalmak, hogy ledobják az atombombát, hanem, hogy a másikat blokkolják.
 
Ez a tervezet erről szól. Ez a fenyegetés, a ránk szegezett fegyver törvénye. A kormány tudatni kívánja, hogy mindent megtehet. Ha akarja. Nem biztos, sőt remélhető, hogy nem fog mindent akarni. De jó, ha tudjuk: nála a fegyver. Hát lóbálgatja most egy kicsit az orrunk előtt. Ez máris szükségállapot, nem jogi, hanem politikai értelemben. Mert a fegyver lóbálása már felfüggesztette a normális viszonyokat. Már nem elegendők a szokásos lagymatag módszerek, nem elég a pártok sajtótájékoztatója, még nemleges szavazata sem. Többeknek, másoknak, másképp kell megszólalni. Egy filmrendező ismerősöm úgy fogalmazott: meg kell hirdetni a „közéleti szükségállapotot”, szemben a kormány által tervezett szükségállapottal. A frontok világosabbak, mint bármikor: egyik oldalon, egy táborban a Fidesz és a Jobbik, a másikon mindenki más. Mert az a meglóbált pisztoly bárkire ráirányulhat...
 

4 megjegyzés:

  1. Egyetlen: Tedd le a kezedet

    te is csak ott álltál
    csak egy szobor, egy tér
    csak pár stadion
    mire vártál?

    elhitted, egy repesz sem talál már
    semmit el feléd
    amid van, marad tiéd.

    úgyse számít
    csak pár milliárd,
    csak egy alkotmány, ami sántít
    meg már megyényi föld
    csak a nagy dohány, meg egy Kishantos,
    ami zsebbe költözött.

    elhitted, hogy van mellettük hely,
    jó lesz, csak csendben tűrnöd kell
    békén vagy, ott hagynak
    nem kergetnek, nem zargatnak
    és magadnak otthon mondhatod
    a sok önfelmentő mondatod
    hogy nálad sohasem volt fegyver,
    csak hagytad, aki hordhatott.

    már oda se nézel
    a híradó, az Origo, az újság mind kiherélve
    a dühöt mit ér? csak legyintesz,
    bomolhat tovább megint ez a hülye ország
    részedről túl van élve.

    de a hatalom hátulról teneked megy
    nézd, mit tanítanak a gyerekednek
    csak bámulsz: ugye van gát?
    tedd le a kezedet, a fejedet akarják

    a hatalom hátulról teneked megy
    nézd, mit tanítanak a gyerekednek
    csak bámulsz: ugye van gát?
    tedd le a kezedet, a fejedet akarják

    van még lejjebb, de innen nincsen hátrább
    tedd le a kezedet
    tedd le a kezedet, a fejedet akarják

    van még lejjebb, de innen nincsen hátrább
    tedd le a kezedet
    tedd le a kezedet, a fejedet akarják.

    VálaszTörlés
  2. Orbán személyesen jelentse ki a tv-ben : az első intézkedés a jobbik nevű párt betiltása..valamint a jelenleg is regnáló katonai jelleggel működő csoportok feloszlatása lesz !!

    és akkor nem lesz 2/3

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.