2016. február 7., vasárnap

BESZÉLNÜNK KELL TÖRÖKORSZÁGRÓL

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.02.07.



Törökország – Európa és a Nyugat potenciális szövetségese az ISIS elleni harcban, partnere a menekültválság kezelésében. Talán ez is közrejátszik abban, hogy a nemzetközi mainstream sajtó alig vesz tudomást róla, hogy e baráti országban véres polgárháború dúl, a kormány vasököllel hallgattatja el ellenzékét, és a terrorizmus elleni harc címén véres erőszakkal nyomja el saját polgárait. Néhány török állampolgár megelégelve a helyzetet úgy döntött, híroldalt indít, hogy a hazájukban dúló áldatlan állapotokról szóló hírek a külvilághoz is eljussanak. Işık Sarıhannal, a We Need to Talk About Turkey szerkesztőjével beszélgettünk.
- Miért éreztétek szükségesnek a híroldalatok elindítását?- Egy ponton túl egyszerűen fájdalmassá vált csak ülni és tétlenül nézni, ahogy a helyzet egyre rosszabbra fordul Törökországban. A szörnyű és szükségtelen háború az ország dél-keleti részén, a növekvő fasizmus és bigottság, a kormány jogtalanságai és tekintélyelvűsége, ami napról-napra rosszabb lesz, a menekülthelyzet…
Egyszóval azt gondoltam, mint külföldön – Magyarországon – élő személy, aki egész nap a híreket olvassa, azzal tehetem a legtöbbet, ha indítok egy híroldalt néhány barátommal, hogy hozzájáruljunk a globális szolidaritáshoz és az ügyeink nemzetközi elismeréséhez. Elvégre ezek az ügyek a világpolitikával is szoros kapcsolatban állnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.