2016. február 17., szerda

BUDA VOLT A VILÁG EGYIK LEGMENŐBB VÁROSA - MÁTYÁS KIRÁLYÉ PEDIG EURÓPA LEGJOBB EGYÜTTESE

INDEX - STENK BLOG
Szerző: Zubreczki Dávid
2016.02.17.


Nem vagyok híve sem a "régen mindig jobb volt", sem a "nálunk minden rossz" típusú nyavalygásoknak. Az a helyzet, hogy Budapest jelenleg egy elég menő hely Európában. Sőt, nagy szerencsénk van, hogy épp most élünk, mert ritkán volt ennyire jelentős, kulturálisan pezsgő élet a magyar fővárosban. Talán csak 100-120 évvel ezelőtt. Vagy épp Mátyás király uralkodása idején 1458 és 1490 között.

Persze akkor a pezsgő kulturális élet az itt élőknek még a mostaninál is szűkebb rétegét érintette, viszont Európa szerte híres volt. Ez volt az első hely Itálián kívül, ahol az olasz reneszánsz meghonosodott, és ez nem csak a festészetet, szobrászatot vagy épp a történetírást érintette, hanem a zenei életben is óriási változást hozott. Zenetörténeti sorozatunkban ("itt tessék kérem szíves lenni egy lájkot nyomni neki, köszönjük") most ezt a korszakot mutatjuk be, amikor Magyarország először került fel Európa zenei térképére.

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Azért e téren ma sem panaszkodhatunk a kínálatra és a színvonalra sem.
    Zenében még nagyhatalmak vagyunk. Pedig a zene és a művészetek közel sem kapnak annyi támogatást, mint a sport, vagy pláne a foci. Érdemes kürülnézni a két legismertebb és legrangosabb zenekar honlapján, s megnézni a koncertnaptáraikat:

    Nemzeti Filharmonikus Zenekar

    Budapesti Fesztiválzenekar

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.