2016. február 7., vasárnap

"NEKEM ITT JÓ SOROM LESZ" - HOVÁ KÖLTÖZIK MAJD 660 FOGYATÉKOS INTÉZETLAKÓ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.02.07.


Az 1990-es évek vége óta folyamatos szakmai és civil követelések után a Kormány 2012-ben az előző kormányok által – törvényellenesen – halogatott programba vágta a fejszéjét: egy 30 évre tervezett stratégia első lépéseként 6 nagy bentlakásos intézet bezárását kezdte el EU-s források bevonásával. Az, hogy a magyar állam végre belevágott ezen reformokba, valóban dicséretes – nem csupán nemzetközi és hazai jogszabályokat teljesít ezzel, de összhangban van környékbeli országok hasonló programjaival: jelenleg Észtországtól Csehországon és Belgiumon át Horvátországig több ország is intézeteket zár be, és azokat kisebb, vagy közösségi lakóformákkal pótolja.
 
A 660 értelmi fogyatékos, súlyosan-halmozottan fogyatékos és pszichiátriai ellátott életét befolyásoló, 2016-ban záruló program azonban kritikát is jócskán kapott: az új épületek túl nagyok, így kérdéses, hogy nem új intézetek épülnek-e (kisebb, közösségi jellegű vagy önálló lakások helyett); a lakóknak kevés beleszólásuk volt kialakításukba és a beruházások sok esetben indokolatlanul drágák voltak.
 
Eközben, a tervezetthez képest kicsit megcsúszva, de tavaly decemberben a futó programok szimbolikus zárása is megtörtént több helyen. Az alábbiakban a záró/avatóünnepségekről szóló képes sajtóbeszámolókat gyűjtöttük össze:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.