2016. március 22., kedd

A KORMÁNY BLÖFFÖL, A TANÍTANÉK MOZGALOM KÉSZÜL A SZTRÁJKRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.22.


Ma reggel két hír is megjelent a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban. Az egyik a tananyag csökkentéséről, a másik pedig a Klik megszüntetéséről szól. A magyar média egy része úgy vette át ezeket a híreket, mintha valóságos bejelentésekről lett volna szó, pedig valójában, egyetlen konkrétum, dátum, változásról szóló ígéret sem hangzott el.

Rétvári nem beszélt arról, mit jelentene pontosan a Klik megszüntetése. Milyen hatáskörök hova kerülnének? Csupán táblacseréről lenne szó az intézményeken, vagy valóban megszűnne a központosítás, a felülről jövő kontroll? Visszakapnák az iskolák az önállóságukat, és ha igen, ez mit jelentene? Ugyanígy a tananyag- és az óraszámcsökkentésről sem hangzott el semmi konkrétum, csak az, hogy ezek lesznek. Azt pedig számos alkalommal láttuk az elmúlt években, mi történik, ha egy tiltakozómozgalom hisz a kormánynak, és leáll, hogy kerülnek bele apró módosítások a törvénybe, miként marad ki a megígért ráfordításnövelés „véletlenül” a költségvetésből. Az egészségügyi dolgozók jól tudhatják például ezt, hiszen a tiltakozások után az ápolóknak, orvosoknak tavaly többször is megígért béremelésből és a szakorvosoknak megígért minimálbérből végül lényeglében nem maradt semmi idénre.

Tehát addig, ameddig nem látjuk törvénybe írva, nem látjuk elfogadva, és nem látjuk a konkrétumokat, ez csupán maszatolás, amelynek célja, hogy gyengítse a tiltakozómozgalmat. Mert mibe kerülne egy konkrét törvénytervezet benyújtani a Fidesznek? Vagy legalább a sajtóban állítani valami konkrétat? Ha pedig ez nem történik meg, akkor mi is a bejelentés?

De még ennél is nagyobb gond, hogy a kormány az azonnali követelésekre se válaszol. Még mindig nem tudják a most 11.-esek, miből fognak jövőre érettségizni, a tankönyvekről és a pedagógusok kötelező óraszámáról még csak ígéretek sincsenek, nem hogy megoldási javaslatok. Pedig a Civil Közoktatási Platform Azonnali követeléseinek minden konkrét követelése valóban azonnal, rendeletmódosítással (tehát törvénymódosítás nélkül) teljesíthető...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.