2016. március 22., kedd

A LEGITIMÁCIÓ KÉRDÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.03.21.


A magyar közéletet eluralta a hisztéria. Nemcsak a pártok híveit kerítették hatalmukba irracionális indulatok, hanem az ellenzéki politikusokat is. A mai ellenzék választási stratégiája ösztönlények szintjén mozog. Nélkülöz minden elméleti alapot és logikai felépítményt. Mellőz minden racionalitást, mintha társadalomelmélet és politikatudomány nem létezne. Az nem elméleti alapokon álló stratégia, hogy „fogjunk össze, és együtt váltsuk le Orbánt, mert erre kényszerít bennünket a választási törvény”. Ez az állat ösztönös reakciója, ha felvillanó fényt lát.

Aki le akar váltani egy kormányt, még inkább egy rendszert, annak tudnia kell, hogy minden rendszer addig marad fenn, amíg a legitimációját nem kérdőjelezik meg. A hatalomgyakorlás kulcsszava a legitimáció. Az a hatalom, amely nem rendelkezik legitimációval, megbukik. Olyan rendszert, amelynek nincs legitimációja, csak erőszakkal lehet fenntartani. Ezért csak azok képesek egy fennálló rendszert megdönteni, illetve egy kormányt leváltani, akik hiteles módon képesek a fennálló hatalom legitimitását megkérdőjelezni.

A legitimitás a hatalomgyakorlás jogosságát jelenti, amelyet elfogadnak az alávetettek, vagy elutasítanak. Ettől függ a polgárok engedelmességi készsége, a társadalmi konszolidáció. A legitimitás teszi lehetővé, hogy egy hatalom folyamatosan konszolidálja a társadalmat. A konszolidáció mindig azt mutatja, hogy a többség elfogadta egy hatalom legitimitását. Senki nem kérdőjelezi meg az elvet és jogot, amelyből a rendszer legitimációja származik.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.