2016. március 1., kedd

FELSZABADULTAK-E A NŐK A SZEXUÁLIS FELSZABADÍTÁS ÁLTAL?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2006.03.01.


Thérése Hargot francia filozófus-szociológus, aki a Sorbonne-on szerzett Master-fokozatot családtudományokból, nemrégiben jelentette meg Szexuálisan majdnem felszabadult ifjúság (Une jeunesse sexuellement libérée ou presque) című könyvét. Ebben felteszi a kérdést, hogy milyen hatása van a szexuális felszabadításnak a szex-szel való kapcsolatunkban. Erről kérdezte őt a Le Figaro munkatársa.

-Mi változott meg alapvetően?

-Alapvetően semmi. A norma megváltozott, de a kapcsolatunk a normához ugyanaz maradt. Egyszerűen átmentünk a „szülni”-ből az „élvezni”-be. A „nem lehetnek szexuális kapcsolatok a házasság előtt”-ből a „lehető leghamarabb legyenek szexuális kapcsolataink”-ba. Azelőtt a normát egy intézmény, főként vallási szabta meg, ma a pornóipar adja. A pornográfia a normák új szállítója a szexuális életet illetően.

Míg a normák régen külsődlegesek és explicitek voltak, ma belsők és implicitek. Nincs szükségünk intézményre, amely megmondja nekünk, mit tegyünk, magunktól is jól integráltuk. Nem mondják meg nekünk explicite, hogy mikor legyen gyerekünk, de jól integráltuk, hogy mi a „jó pillanat” az anyaságra, főleg ne túl korán, és amikor az anyagi helyzetünk már megfelelő. Ez csaknem rosszabb. Minthogy felszabadultnak érezzük magunkat, nem vagyunk tudatában annak, hogy normáknak vagyunk alárendelve...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.