2016. március 30., szerda

JÓZAN BABÁK, STIGMATITZÁLT ANYÁK

A TASZ JELENTI
Szerző:  kardostamas
2016.03.30.


Az egészségügyi rendszerben úgy dobálják kézről-kézre a várandós droghasználókat, mint a forró krumplit, amit az előítéletek mellett az ellátási protokollok hiánya okoz. Ezekre a megoldandó kihívásokra hívta fel a figyelmet a Józan Babák Klub „Gyermekvállalás és droghasználat” című szimpóziuma.
Január végén egy kirívó eset hívta fel a figyelmet a terhesség alatti droghasználat jelenségére – két várandós nő egy véletlennek mondott szerhasználat miatt kórházi ápolásra szorult, gyermekeiket pedig idő előtt, császármetszéssel hozták világra az orvosok. Az eset kapcsán a TASZ-tól is többen érdeklődtek a vonatkozó jogi környezetről és az egészségügyi protokollokról. 
Álláspontunk kialakítása során  megdöbbentő volt szembesülni azzal, milyen súlyos megbélyegzés éri a szerhasználatban érintett terhes nőket és ezzel párhuzamosan mennyire tanácstalan az egészségügy a hasonló helyzetek kezelésében. Ezek orvoslásához nyújtott hasznos adalékokat, az idén 10 éves, egykor huszonéves anyukák önsegítő köréből alakult Józan Babák Klub, mely mára szakértőkkel kibővülve egyedüli magyar szervezetként szenteli magát az ügynek.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.