2016. március 1., kedd

MNB: SUNYI TITKOLÓZÁSSAL A TISZTESSÉGES VERSENYÉRT

MANDÍNER BLOG
Szerző: bakó.bea
2016.03.01.


Cinizmus terén már a múlt héten is nagyot ment a kormány, de úgy tűnik, ezen a héten sem állnak le, sőt. Hétfőn nyújtották be azt a törvényjavaslatot, miszerint az MNB alapítványainak és cégeinek adatai jelentős részben kikerülnek a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító infotörvény hatálya alól. Mindez pedig annyira sürgős, hogy kedden megtárgyalták a bizottságok és délutánra már el is fogadta a parlament.
Az indok a nyilvánosság ellen: az MNB alapítványainak a pénze „elveszítette a közvagyon jellegét”, az MNB cégei pedig titkolózás nélkül versenyhátrányba kerülnének a piacon.
Az állami cégek és a tisztességes verseny
A posta szerződéseinek nyilvánosságát korlátozó február eleji törvényjavaslat tényleg csak a nyitánya egy új fejezetnek. Az a javaslat is arra hivatkozott, hogy ha a posta működésével összefüggő bizonyos adatok nyilvánosságra kerülnek, akkor az „a posta vagy az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna”. Az aránytalan sérelem pedig azt jelenti, hogy valamenyik versenytárs az adat közzététele miatt „indokolatlan előnyre” tesz szert. Eléggé mulatságosan hangzott, hogy a javaslat annak a postának a „piaci pozícióit” volt hivatott védeni, amely valószínűleg pár hónap alatt elvérezne, ha önerőből kellene megállnia a lábán a piacon, és amellyel szemben a többi csomagküldő szolgálat előnye nagyon is indokolt lenne – ha ugye a posta nem lenne kivételezett helyzetben.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.