2016. március 17., csütörtök

ROSSZ KÉRDÉSRE JÓ VÁLASZ

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.17.


A március 15-i ultimátumnak vége, eddig tartott. Orbán közölte, nem kér bocsánatot. “Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa. Olyan viccesen hangzott az egész” – mondta. Kitűnő válasz, erre nem is lehet mást mondani. Hiába próbálta javítani a Népszabadság az elhibázott követelést, hogy Orbán “a közoktatás állapota miatt” kér-e bocsánatot, mert ennek legalább lenne valami értelme, de az eredeti kérés arra vonatkozott, hogy “kérjen bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől”. Csak magát okolhatja, aki ezt kitalálta.
Az a helyzet, hogy egy ilyen parttalan követelést nem lehet teljesíteni. És nem lehet számon kérni sem. Ha most nem kér Orbán bocsánatot “az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől”, amiatt nem lehet sztrájkot tartani. Nem lehet megmondani, hogy miért sztrájkolunk. Nem Orbán hibája, hogy teljesíthetetlen az ultimátum. Nem azért teljesíthetetlen, mert nem akarja teljesíteni, hanem azért, mert rossz a követelés. Ebben a formában teljesíthetetlen. Hogy Orbán kérne-e bocsánatot bármiért, az ki sem derül, odáig el sem jutunk.
Ami a bocsánatkérést illeti, azt először mindig megelőzi a lebukás és a beismerés. Bocsánatot akkor kér az ember, amikor szembesítik valamilyen konkrét tettével, rábizonyítják, vagy elismeri, és utolsó mozzanatként megbánja és bocsánatot kér. Itt hiányoznak a bocsánatkérés alaki feltételei. Orbán esetében ez azt jelentené, hogy amikor megvádolják, beismeri vagy rábizonyítják a bűneit, akkor fel lehet szólítani, hogy most pedig kérjen bocsánatot azért, amit a magyar nép ellen elkövetett. De anélkül ez tényleg vicc.
Pukli kolléga időutazást hajtott végre, és beelőzött néhány elmaradhatatlan kelléket. Ezért a diktátor elmosolyodik. Röhög egyet, és teljes joggal azt mondja, ezt biztosan viccnek szánta, mert olyan viccesen hangzik. A legszörnyűbb az, hogy igaza van. S amikor felteszik neki a kérdést, nem fél-e attól, hogy akkor emiatt egyórás sztrájk lesz, akkor megint elmosolyodik, és azt mondja, hogy “én jövök dolgozni”. Tökéletes válasz. Ez a legmegszégyenítőbb. Ugyanis ennek az ultimátumnak a nem teljesítése semmiféle erkölcsi felhatalmazást nem ad a sztrájkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.