2016. március 22., kedd

UNIÓS PÉNZEK NÉLKÜL EGY NAGY NULLA A MAGYAR GAZDASÁG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.03.22.


Közel egy hónappal ezelőtt írtuk arról, hogy az uniós források mesterségesen felgyorsított lehívásával a magyar gazdasági csoda kártyavárszerűen omolhat össze. Friss adatok pedig alátámasztják feltevésünket. Az elmúlt években a beruházási ráta, és ehhez kapcsolódóan az építőipar teljesítménye jelentősen javult, idén év elején azonban az uniós projektek kifutásával brutálisan bezuhant az ágazat teljesítménye: a visszaesés 20 százalékos.

De még az uniós pénzek mellett sincs miért örülni. Amit a kormány hatalmas sikerként könyvel el - a magyar reformok működnek szlogen mellett -, az inkább egy nagyon aggasztó folyamat eredménye: miközben az Európai Unió történetében ilyen mértékű támogatást még egy közép-európai ország sem kapott, Magyarországnak az elmúlt hat évben 1,5 százalékos átlagos növekedést sikerült összehoznia ebből. Ez pedig nagyon szerény ütemnek mondható. EU-transzferek nélkül ez évi maximum néhány tized százalék lett volna, tehát semmit sem sikerült volna előrelépni a válság után. 

Önmagában véve tehát a magyar gazdaság teljesítmény közel a nullával egyenlő, ehhez pedig egy teljesen hibás modellre épülő unortodox gazdaságpolitika is kellett. A valós eredményeket azonban sikerült feljavítani a brüsszeli pénzeknek köszönhetően...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.