2016. április 9., szombat

AZ ÚJ ELITET ÉPÍTI BALOGH TISZTELETES

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.04.09.


Sem béremelésre, sem munkateher-csökkentésre ne számítsanak a tanárok – foglalja össze a Magyar Távirati Iroda alapján (?) az ATV honlapja a saját Szabad szemmel című műsorának pénteki adásában elhangzott legfontosabb üzenetet. A hírrel Balogh Zoltán emberi erőforrás-miniszter, az egyébként Jézus tanításainak hirdetésére felesküdött református pap kedveskedett a pedagógusoknak a mostani, felemás tárgyalások időszakában, egy kiterjedtre tervezett tanársztrájk előtt.

Az én értelmezésemben a miniszter valójában azt képviseli, hogy az állami iskolákban továbbra is frusztrált tanítók és tanárok foglalkozzanak a feledhető többség gyerekeivel. S ha most bárki azt hiszi, hogy ez a mondat a publicista leegyszerűsítő túlzása, azt kell mondanom: téved. Annak a szemléletnek, amit az Orbán-kormány, s annak oktatásügyi élharcosa testesít meg éppen ez a lényege. Eredetét a 19-20. századi magyar múltban kereshetjük. Abban a múltban, amelynek oktatási rendszeréről 1927-ben megjelent Halálfiai című regényében Babits Mihály ezt írta:

„A sóti gimnázium légköre a túlfeszített ambíció volt. Itt még a régi jezsuita tanodák szelleme élt. A jeles diákot tanították; a többit csak nevelték; azaz fegyelmezték. Holt tömeg volt, s szívesen engedték át az állami reálnak.
– Menjen a reálba! – ezt majdnem olyan megvetéssel mondták, mint azt, hogy: – Menjen inasnak! – Mindenben győzhetett az Állam: az iskolában az Egyház tartotta a pálmát. Bizonnyal ő oktatta a nemzet elitjét: s akié az iskola, azé, mondják, a jövő.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.