2016. április 20., szerda

GYEREKENKÉNT HAVI 190 EURÓ A CSALÁDI PÓTLÉK NÉMETORSZÁGBAN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Zizik
2016.04,20,


15. hétTik-tak, tik-tak. Holnap megyek a specialistához. Köszönöm a rengeteg építő jellegű hozzászólást az előző bejegyzésemhez, és a csatolt linkeket. Átnéztem, átgondoltam őket, döntöttem. Eldöntöttem, hogy annak alapján kérek vagy nem kérek tesztet, amit a specialista mond. Ha azt mondja, hogy ultrahang alapján szinte egyértelmű a Down, akkor egyből amniót kérek, ha bizonytalan, akkor nekifutok először a vértesztnek. Másban a véleményem nem változott, köszönöm, hogy nem estetek nekem. Mivel egyéb újdonsággal jelenleg nem tudok szolgálni így a kivárás időszakában, ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit írnék még a német rendszerről.
Jelenleg egy gyerek után 190 euró a havi családi pótlék (Kindergeld). Ez alapesetben 18 éves korig jár. Kihúzható az igénylés 25 éves korig, ha továbbtanul (illetve 21 éves korig, ha munkanélküli). A 3. gyereknek 196 euró jár, a 4. és attól fölfelé levőknek 221 euró/hó. A családi pótlék nem jár automatikusan, igényelni kell.
Van egy ún. Elterngeld (leginkább a magyar GYES/GYED-nek felel meg), amit 12, illetve 14 hónapig lehet megigényelni. Az utóbbi eset akkor áll fönn, ha a másik szülő is kivesz két hónapot úgy, hogy nem dolgozik heti 30 óránál többet. Akkor lehet igényelni ezt a juttatást, ha az igénybevevő szülő heti max. 30 órát dolgozik, egy háztartásban lakik a szülő és a gyermek, illetve, ha van bejelentett németországi lakcíme. Az összege igen széles körben mozog, a minimum összege 300 euró/hó. A részletekbe nem mennék bele (eléggé száraz matematika lenne), mindenféle szűkítő és bővítő esetek vannak, főszabályként leegyszerűsítve az mondható, hogy aki a szülés előtt dolgozott, az a fizetésének 67 százalékára jogosult. A juttatás nem adómentes. Ha van a családban még egy 3 évesnél fiatalabb, vagy két 6 évesnél fiatalabb gyermek, akkor az összeg minimuma 375 euróra nő.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.