2016. április 12., kedd

KETTŐS BESZÉD A KORMÁNY KOMMUNIKÁCIÓJÁBAN

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: valasszunk
2016.04.12.


A boltzárról szóló törvényt visszavonják, az MSZP népszavazási kezdeményezése így értelmét veszti. De ki mondja azt, hogy nem lehet a nyitva tartást más eszközökkel korlátozni. Mondjuk adópolitikán keresztül, amin nem lehet népszavazással változtatni? Márpedig a vasárnapi pihenőnap más területekre való kiterjesztését is emlegeti a kormány a boltzár eltörlése mellett. Például a hétvégi munka durva adóztatása is egy opció. De akár egy általam korábban is többször javasolt megoldás is játszik.

Elegendő azt kimondani, hogy minden munkavállalónak joga van egy heti állandó szabadnaphoz, amit ráadásul saját maga választ meg. Ha ezt hétköznapra csak akkor teheti, ha a cégnél van rendszeres hétvégi munkavégzés, de a "szabad vallásgyakorlásra" figyelemmel kell lenni, így a szombati szabadnaphoz pl. a péntek este is hozzá tartozhat, akkor bizony alapjogi kérdést lehet kreálni a pihenőnapból. Erre ma már könnyen lehet megfelelő és átlátható beosztásokat tervezni.
 
Sokak számára a vasárnap a természetes választás. Mások számára viszont a szombat: Akár vallási okokból, akár azért, mert "vasárnap már utazik vissza a koleszba a gyerek, a szombat viszont teljes nap", akár más okokból. Például a "szombatra áthelyezett munkanapok" esetében is jól járnának ezzel. De a törvényi minimumnál magasabb szombati pótlékot kínálva is lehet ennek az arányait befolyásolni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.