2016. április 7., csütörtök

KÍNA: ÁTTELEPÍTÉSSEL A SZEGÉNYSÉG ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.07.


Építését 2011-ben kezdték el, de néhány hónap múlva már készen lesz. Ötszáz méteres lesz a köralakú nyílása, fel tudja fogni az űrből érkező jeleket, amelyeket talán a földönkívüliek adnak le. Több mint 18 millió euróba fog kerülni és miatt 9 ezer embernek kell elhagynia otthonát.

Kínában, Kujcsou hegyes tartományában épül a világ legnagyobb rádióteleszkópja, nem véletlenül. Ez a hatalmas ázsiai ország legszegényebb járása. A GDP itt az országos átlag 40%-át is alig éri el, és csak 17%-át a gazdag Sanghajnak. A nemzeti átlagtól 10 évvel van elmaradva. A szegény vidékekről városokba való áttelepítéssel a szegénység enyhítését akarja a pekingi kormány elérni – írja a L’Espresso olasz hetilap.

Kínának ebben a dél-nyugati, évtizedekig elfelejtett részében élnek az utolsó kínai kisebbséget: a dongok, a jaók és a mjaók, akk feltűnő öltözékeikről, vert fémnyakláncaikról ismertek. Kujcsou lakosságának 40%-át ők adják. A kínai Kommunista Párt évtizedekig pénzügyi segítséggel támogatta a leghátrányosabb helyzetű tartományokat, de ez főleg a kormányzókat gazdagította, akiknek így tulajdonképpen érdekük volt a szegénység fenntartása. Hszi Jin-ping 2012-es hatalomra kerülésével megváltozott a módszer. A mélyszegénység 2020-ig való felszámolása lett a kitűzött cél.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.